KLUPKO SE ODMOTAVA KĆI RAVNATELJA SIROTIŠTA IZ KOJEG SU “POSVOJENA” DJECA IZ KONGA NALAZI SE U HRVATSKOJ: DOBILA JE DRŽAVNU STIPENDIJU?

KLUPKO SE ODMOTAVA KĆI RAVNATELJA SIROTIŠTA IZ KOJEG SU “POSVOJENA” DJECA IZ KONGA NALAZI SE U HRVATSKOJ: DOBILA JE DRŽAVNU STIPENDIJU?

Osmero Hrvata koje se sumnjiči za pokušaj trgovanja ljudima pušteno je iz pritvora u Zambiji, izvijestila je Ivana Ivanda Rožić u RTL-u.

Otkrila je potom što ih čeka. Govori tako da puštanje na slobodu ne znači da su slobodni, ne mogu naime napustiti Ndolu, Zambiju, a svaka dva dva tjedna moraju se javiti u policiju. Također, moraju prisustvovati svim sudskim raspravama, javiti se na svaki poziv jer za njih je jamčilo 16 Zambijaca čije je ispitivanje trajalo, govori.

Što se tiče njihovog idućeg smještaja jer od prosinca su bili u pritvoru, kaže da je prvo za njih iznajmljen stan, ali je polog propao jer se sve odužilo pa se trenutno traži nova lokacija.

Što se tiče samog suđenja, ono je tijekom dana odgođeno, a održat će se 6. i 10. veljače. U sudnici su, govori Ivanda Rožić, četiri hrvatska para sjedila u prve dvije klupe, vrata su bila cijelo vrijeme otvorena, a u samoj sudnici nalazili su se osumnjičenici u drugim zločinima pa je cijelo vrijeme u prostoriji bilo poprilično živo. Ljudi su slobodno ulazili/izlazili, ležerno šetali, što je potpuno drugačije nego se to odvija u sudu u Hrvatskoj.

RTL-a je pokušalo kontaktirati i ravnatelja sirotišta iz kojeg su djeca “posvojena”, a koji je u bijegu. Iako je na aplikacijama aktivan, ne javlja se. RTL neslužbeno doznaje da se njegova kći od kraja listopada nalazi u Hrvatskoj i ima stipendiju Republike Hrvatske.