Baklava cheesecake: Spoj hrskavog i kremastog koji će raspametiti nepce

Baklava cheesecake: Spoj hrskavog i kremastog koji će raspametiti nepce

Baklava cheesecake (Foto: Instagram@Pregacha)

Cheesecake je najdraži kolač većini ljudi. Lagan, jednostavno se i brzo se sprema i možemo mu dodati koji god sastojak poželimo.

S druge strane, ako nas uhvati želja za nečim konkretnijim, sočnijim i puno slađim, kraljica kolača – baklava, uvijek je dobar izbor. Kreativnost je ključna u spremanju slastica, a food blogerica Irena, ima talent za spajanje nespojivog.

U nastavku vam donosimo recept za najinovativniji kolač do sada – baklava cheesecake.

Baklava Cheesecake – sastojci:

Sirup

  • 200 ml vode
  • 200 g šećera
  • 100 g meda
  • Sok jedne naranče ili pola limuna

Orašasti dio

  • 200 g orašatih plodova ( po 50 g badema, oraha, lješnjaka i pistacija)
  • po želji 50 g sušenih grožđica
  • 1 žličica cimeta
  • 4-5 žlica sirupa

Krema od sira

  • 600 g krem sira
  • 150 g šećera u prahu
  • 120 g grčkog jogurta, kiselog vrhnja ili milerama
  • 4 jaja
  • 2 žlice soka od limuna
  • 100 ml vrhnja za šlag 
  • 40 g gustina ili glatkog brašna
  • Prstohvat soli

Dodatno

  • 500 g kora za savijače
  • 125 g otopljenog maslaca

Baklava cheesecake – priprema:

  1. Pripremite sirup. Pomiješajte sve sastojke za sirup. Kad proključa, kuhajte 15 minuta.
  2. Pripremite orašasti dio. Orašaste plodove sameljite u sjecku, ali ne skroz u prah, neka ostane komadića. Dodajte cimet i gorožđice ako koristite, te ohlađeni sirup i promiješajte. Smjesa ne smije biti tekuća, nego ljepljiva, sirup je tu samo malo da poveže smjesu.
  3. Pripremite kremu od sira. Smiksajte krem sir i šećer u prahu dok ne postane kremast. Dodajte ostale sastojke i sjedinite.

 Postupak slaganja:

  1. Kalup za torte promjera 24cm obložite papirom za pečenje po dnu, a ostatak kalupa namastite. Jednu koru ostavite sa strane.
  2. Uzimajte jednu po jednu koru za savijače i dobro ju premažite otopljenim maslacem. Slažite ih u kalup tako da višak presavijete preko obruča kalupa.
  3. Kad ste potrošili kore, pospite sa malo više od pola smjese od orašatih plodova i dobro ih utisnite. Istresite kremu od sira, pa preko kreme pospite ostatkom smjese orašatih plodova.
  4. Prebacite presavijeni višak kora prema sredini torte, preklopite preko kreme. A onaj list koji ste ostavili sa strane natrgajte na komadiće i poslažite po vrhu torte.

Baklava cheesecakeBaklava cheesecake(Foto: Instagram@Pregacha)

Postupak pečenja:

  1. Pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva. Ubacite tortu u pećnicu i pecite oko 55 minuta do sat vremena. Kad je pečena, ugasite pećnicu, a tortu ostavite unutra sa malo otvorenim vratima nekih 10-20 minuta.
  2. Izvadite tortu, prelijte ju vruću hladnim sirupom, po vrhu i rubovima. Tortu ohladite na sobnoj temperaturi, pa ubacite u hladnjak preko noći.

Baklava cheesecakeBaklava cheesecake(Foto: Instagram@Pregacha)

Inovativni i baš posebni recept s nama je podijelila Irena s bloga Pregacha. U nastavku pronađite još slatkih recepata koji će bližnjima izmamiti osmijeh na lice. , prenosi zadovoljna.hr