Drele i Miletić, Men in Black… 112 država potpisalo ugovor o svemiru. Ali oni su našli rupe

Drele i Miletić, Men in Black… 112 država potpisalo ugovor o svemiru. Ali oni su našli rupe

Elon Musk osvaja Mars, Crnogorci spremaju svemirski program – lansirat će satelit Luča – ali i mi konja za trku imamo. U raspravi o potvrđivanju ugovora koji uređuje istraživanje svemira (a do sada ga je potpisalo 112 država) naši zastupnici uočili su zjapeću rupu, doduše ne crnu nego, za hrvatske prilike mnogo poznatiju – rupu u zakonu., pišu 24sata

Ugovor, naime, ne predviđa mogućnost pojave izvanzemaljaca!

“Ugovor je dosta jednostran. Ne sadrži odredbe vezane uz vlasničko pravo nad svemirom i svemirskim tijelima, nema ništa o tome kako ćemo postupati u slučaju posjeta izvanzemaljske civilizacije”, kazao je Davor Dretar Drele iz Domovinskog pokreta.

U raspravu se uključio i mostovac Marin Miletić, s prijedlogom da se u tekstu odluke prema kojoj “svemir pripada čitavom čovječanstvu” predvidi i neka alineja u kojoj će se anticipirati mogućnost pojave druge civilizacije.

https://delivery.adrecover.com/recover.html”To je ispravno jedino ako smo sami u svemiru. A znamo da je svemir ogroman, i ne znači da u nekoj drugoj galaksiji nema ničega”, kazao je Miletić.

Ugovorom je svemir opisan kao slobodan prostor koji pripada svima. To podsjeća na “društvenu imovinu” u socijalizmu, koja je pripadala svima, ne pripadajući nikome, sve dok se nisu našli pametni tajkuni koji su brzo postali “titular vlasništva”. Svemir i nebeska tijela otvoreni su, zasad, “za istraživanje i korištenje od strane svih država, bez ikakve diskriminacije, na temelju jednakosti, sa slobodnim pristupom svim regijama nebeskih tijela”.