Odvjetnica para iz Zambije: Ovaj slučaj koristio se za skupljanje političkih bodova

Odvjetnica para iz Zambije: Ovaj slučaj koristio se za skupljanje političkih bodova

SUD u Ndoli danas je odbacio optužnicu protiv osmero hrvatskih državljana koji su posljednja dva mjeseca proveli u zambijskom pritvoru zbog optužbi za pokušaj krijumčarenja djece i krivotvorenje dokumenata.

Iako detalji ove odluke nisu poznati, kao ni što će biti s četvero djece, zna se da je sudac donio odluku o prekidu suđenja te da će pritvoreni Hrvati kroz sljedeća dva dana krenuti put Hrvatske.

“Djeca su hrvatski državljani, dokumenti nisu sporni”

Stupili smo u kontakt sa Sandrom Marković, odvjetnicom obitelji Imamović, koja nam je kazala da za sada ne zna sve detalje sa zambijskog suda, ali da je prvi cilj ostvaren, a to je oslobođenje njezinih klijenata, a da je u konačnici cilj dovesti djecu u Hrvatsku.

“Imamo podatke koji službeno dolaze do nas. Od prosinca prošle godine naš je zadatak bio zaštititi temeljna ljudska prava, prvenstveno slobode, naših građana pritvorenih u Zambiji. Mi stalno ponavljamo da su djeca hrvatski državljani, trenutno se ne zna što će biti s djecom, ali država će, ali i institucije, kao što je rekao ministar Radman, učiniti sve da se i preostala četiri državljana u Zambiji vrate natrag. I dalje smatram da u hrvatske dokumente nema razloga posumnjati”, kazala nam je Marković.

Pitamo ju postoji li pravna osnova na temelju koje se može tražiti dolazak djece u Hrvatsku. “Napravit će se sve koje su pravne mogućnosti da se to napravi što prije. To nam je cilj. Vidjet ćemo koji su pravni putevi raspoloživi da se to i ostvari.”

“Posljednja sva mjeseca bila su jako teška”

Upitali smo je i je li je iznenadio ovakav ishod današnjeg ročišta.

“Mi cijelo vrijeme očekujemo da će biti pušteni jer je sve s njihove strane učinjeno kako treba, polazeći od dokumenata za koje i dalje tvrdimo da ne vidimo ništa sporno”, kaže.

Ministar Radman kazao je danas da će učiniti sve da se oslobođenim Hrvatima pomogne, pa tako i pri organizaciji prijevoza do zračne luke i kupnji karata za povratak u Hrvatsku. Marković nam je rekla da je obitelj njezinih klijenata do sada sve financirala.

“Nije jeftino biti zatočen bilo gdje, morate platiti jamstvo i sve druge odvjetničke troškove. Nije jeftino u Zagrebu ni nigdje drugo. Posljednja dva mjeseca bila su teška. To je situacija u kojoj nitko od nas nije mogao razmišljati da će se naći, pogotovo u pravnom sustavu koji ne poznaje. Nadamo se da će se sve završiti kako treba”, kazala nam je.

“Slučaj je previše medijski eksponiran”

Upitali smo je i kako komentira podijeljenost javnosti u Hrvatskoj oko ovog slučaja.

“To su političke borbe u kojima mi odbijamo sudjelovati. Svjetonazorski pogledi nas u ovom slučaju uopće ne zanimaju niti im ima mjesta. Ovo je obiteljski slučaj koji je, nažalost, previše medijski eksponiran. Ovo je prešlo sve zaštite, temeljna prava i interese kako djeteta tako i posvojitelja.

Pređene su sve granice koju bi pravno, a kamoli ljudski mogli odobriti i komentirati. Ja se bavim zaštitom ljudskih prava i ovo je ispod svih okvira koji se koriste da bi se skupljali neki drugi politički bodovi”, kazala nam je Marković., piše index.hr