Plačete li nekad poslije seksa? Ako jeste, niste jedini, a evo što može biti uzrok tome

Plačete li nekad poslije seksa? Ako jeste, niste jedini, a evo što može biti uzrok tome

Mnogi mogu plakati ili se smijati nakon seksa jer su plač ili smijeh poput ispuštanja zraka iz tlačnog ventila. Ovo je uobičajeno ako je iskustvo bilo fizički intenzivno, poput snažnog vrhunca ili višestrukih orgazama

Klinička psihologinja kaže da primjećuje porast u broju pojedinaca koji nakon seksa osjećaju ekstremnu tjeskobu i tugu.

Postkoitalna disforija ili postseksualni ‘blues’ – izrazi su koji opisuju osjećaj plačljivosti, tuge, tjeskobe, agresivnosti, uznemirenosti ili općenito melankolije nakon seksa – javlja se nakon sporazumnog vođenja ljubavi, a mnogi psiholozi primjećuju da je to uobičajeno među osobama koje su preživjele seksualni napad.

Seksualna terapeutkinja Lori Beth Bisbey također se susrela s mnoštvom pacijenata koji su zbunjeni zašto su preplavljeni negativnim osjećajima budući da nisu imali traumatična seksualna iskustva.

– Pretpostavljam da je to zato što su očekivali više od svojih seksualnih iskustava  – rekla je seksualna terapeutkinja.

Mnogi, kaže, očekuju višu razinu zadovoljstva i također očekuju intimnost kako bi se oslobodili stresa u drugim područjima svog života.

Dr. Bisbey kaže da postoji razlika između postkoitalne disforije i općeg vala emocija koji se može pojaviti na kraju žestokog seksa.

– Mnogi mogu plakati ili se smijati nakon intenzivnih iskustava koja su ugodna jer su plač ili smijeh poput ispuštanja zraka iz tlačnog ventila – objasnila je.

Ovo je osobito uobičajeno ako je iskustvo bilo vrlo fizički intenzivno, poput snažnog vrhunca ili višestrukih orgazama, na primjer.

Međutim, kronična postkoitalna disforija može dovesti do ozbiljnih problema, uključujući izbjegavanje intimnosti. Ako vas često muči tjeskoba i depresija nakon seksa, dr. Bisbey je rekla kako postoji nekoliko načina za ublažavanje problematičnih emocija., prenose 24sata