Zašto je potres u Turskoj bio toliko smrtonosan i što ga je uzrokovalo?

Zašto je potres u Turskoj bio toliko smrtonosan i što ga je uzrokovalo?

Razoran potres magnitude 7.8 pogodio je jugoistočnu Tursku, u blizini granice sa Srijiom u ponedjeljak, a broj žrtava i dalje raste. Prema posljednjim podacima, dosad je je poginulo više od 2300 ljudi.

Epicentar je bio prilično plitak, na oko 18 kilometara, uzrokujući ozbiljnu štetu zgradama na površini.

“Od najsmrtonosnijih potresa u bilo kojoj godini, samo su dva u posljednjih 10 godina bila jednake magnitude, a četiri u prethodnih 10 godine”, kazala je profesorica Joanna Faure Walker, voditeljica Instituta za smanjenje rizika i katastrofa na Sveučilita u Londonu, za BBC.

No, nije samo snaga potresa ono što je uzrokovalo ovoliko razaranje. Incident se dogodio u ranim jutarnjim satima, dok su ljudi bili unutra i spavali. Čvrstoća zgrada također je važan faktor.

“Otporna infrastruktura je nažalost neujednačena u južnoj Turskoj, a posebno u Siriji, tako da se spašavanje života sada uglavnom oslanja na brzi odgovor. Sljedeća 24 sata ključna su za pronalazak preživjelih . Nakon 48 sati broj preživjelih enormno opada”, navodi dr. Carmen Solana, profesorica vulkanologije i komunikacije o riziku na Sveučilištu u Portsmouthu.

Ovo je regija u kojoj više od 200 godina nije bilo većeg potresa ili ikakvih znakova upozorenja, tako da je očekivano da razina pripravnosti bude niža nego u regiji koja je više navikla nositi se s potresima.


Što je uzrokovalo potres?

Zemljina kora sastoji se od zasebnih dijelova, tj. ploča, koje se nalaze jedna uz drugu. Te se ploče često pokušavaju pomaknuti, ali ih sprječava trenje koje nastaje kada se jedna ploča trlja o susjednu. No, ponekad raste pritisak dok se taj proces događa i pri tome se jedna ploča “trgne” preko druge, uzrokujući pomicanje površine.

U slučaju jutrošnjeg potresa arapska ploča se pomicala prema sjeveru i udarila od anatolijsku ploču. Trenje koje se tako javlja bilo je i u prošlosti odgovorno za vrlo štetne i razorne potrese.

Dana 13. kolovoza 1822. godine dogodio se potres magnitude 7,4, što je znatno manje od potresa magnitude 7,8 koji je zabilježen u ponedjeljak ujutro. Usprkos tome, potres iz 19. stoljeća rezultirao je ogromnom štetom u gradovima u tom području, pri čemu je samo u gradu Aleppu poginulo 7000 osoba. Razarajući naknadni potresi trajali su gotovo godinu dana.

Nakon ovog jutrošnjeg potresa već je bilo nekoliko naknadnih potresa i znanstvenici očekuju da će slijediti isti trend kao i prethodni veliki u regiji.

Kako se mjere potresi?

Potresi se mjere na ljestvici koja se naziva ljestvica momentne veličine. Podrhtavanje od magnitude 2,5 ili manje obično se ne može osjetiti, ali se može detektirati instrumentima. Potresi do magnitude pet mogu se osjetiti i mogu uzrokovati manju štetu.

Turski potres jačine 7,8 klasificiran je kao veliki, razoran i obično uzrokuje ozbiljnu štetu, kao što je bio u ovom slučaju. Sve iznad magnitude 8 uzrokuje katastrofalnu štetu i može potpuno uništiti zajednice u svom središtu.

Potres uz obalu Japana koji se dogodio 2011. godine bio je magnitude i izazvao je veliku štetu na kopnu, te izazvao niz golemih plimnih valova – od kojih je jedan doveo do velike nesreće u nuklearnoj elektrani uz obalu. Najveći potres ikada bio je magnitude 9,5 i zabilježen u Čileu 1960. godine, piše BBC, prenosi N1.