‘Rak debelog crijeva drugi je najčešći uzrok smrti od raka. Svake godine imamo preko 3.600 novih slučajeva’

‘Rak debelog crijeva drugi je najčešći uzrok smrti od raka. Svake godine imamo preko 3.600 novih slučajeva’

Ako se na vrijeme otkrije, rak debelog crijeva izlječiv je u 9 od 10 slučajeva. Ministar Beroš prigodom obilježavanja Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva kazao je da se i dalje najveći broj oboljelih od ove opake bolesti dijagnosticira u uznapredovalom stadiju bolesti…, javlja danas.hr

“Rak debelog i završnog crijeva jedan je od vodećih javnozdravstvenih problema u Hrvatskoj. Činjenica je da se i dalje najveći broj oboljelih od ove opake bolesti dijagnosticira u uznapredovalom stadiju bolesti. Stoga pokrećemo Oportunistički program u ordinacijama obiteljske medicine na razini 50% ciljane populacije kako bismo u narednih 5 godina povećali odaziv na Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva za najmanje 20%” izjavio je ministar Vili Beroš prigodom obilježavanja Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva u sklopu javnozdravstvenu akcije pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva.

Smjernice za Oportunistički program pripremila je i objavila stručna radna skupina koja uključuje Hrvatsko gastroenterološko društvo te Društvo nastavnika opće-obiteljske medicine, Hrvatsko društvo obiteljskih doktora Hrvatskog liječničkog zbora, Koordinaciju hrvatske obiteljske medicine i Hrvatsku udružbu obiteljske medicine uz Povjerenstvo za praćenje provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva u Hrvatskoj.

„Ako se na vrijeme otkrije, rak debelog crijeva izlječiv je u 9 od 10 slučajeva. Osim što ćemo Oportunističkim programom, koji će se provoditi u obiteljskoj medicini, dodatno motivirati i potaknuti na veći odaziv na Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva za 20%, istovremeno ćemo smanjiti sveukupnu smrtnost od raka debelog i završnog crijeva za najmanje 10% unutar pet godina. Stoga u ime Vlade Republike Hrvatske, predsjednika Plenkovića, ministra Beroša, Ministarstva i svoje, pozivam sve građane da ne zanemaruju pozive i redovno se odazivaju na preventivne preglede,“ izjavila je državna tajnica Ministarstva zdravstva Marija Bubaš upozoravajući da je u Hrvatskoj rak debelog crijeva najčešći novodijagnosticirani rak s preko 3.600 novih slučajeva godišnje, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka s 2.102 umrlih u 2021. godini.

Osobe mlađe od 50 godina života s jasno definiranim visokim rizikom za rak debelog i završnog crijeva kao i osobe starosti između 50 i 74 godine koje nisu dobile poziv ili se nisu odazvale na poziv unutar Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, a također imaju jasno definirani visoki rizik za rak debelog i završnog crijeva, bit će, putem prioritetne liste, direktno od strane liječnika obiteljske medicine naručene i upućene na kolonoskopiju u bolničku zdravstvenu ustanovu.