Otkriveni poražavajući podaci HZJZ-a: 35 posto djece i 65 posto odraslih ima prekomjernu težinu

Otkriveni poražavajući podaci HZJZ-a: 35 posto djece i 65 posto odraslih ima prekomjernu težinu

Konferenciju su organizirali Udruga za prevenciju prekomjerne težine, Nastavni zavoda za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar” i Projekt “Živjeti zdravo” Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo., piše danas.hr

Hrvatski sabor 2017. godine donio je odluku da se 16. ožujka obilježava “Hrvatski dan osviještenosti o debljini” pa je povodom toga održana 7. Konferencija o debljini koja je posvećena mladim ljudima i onima koji žele i znaju kako promijeniti paradigmu i utjecati na promjene ponašanja kod svih generacija.

Konferenciju su organizirali Udruga za prevenciju prekomjerne težine, Nastavni zavod za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar” i Projekt “Živjeti zdravo” Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Podatke je predstavila i voditeljica Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Referentnog centra Ministarstva zdravstva za promicanje zdravlja, Sanja Musić Milanović.

Kaže da 35 posto djece i 65 posto odraslih ima prekomjernu tjelesnu težinu. Odrasli su prvaci u Europi, a djeca se trenutno nalaze na petom mjestu.

Ministarstvo zdravstva je već dalo nacrt prijedloga oko toga, ali taj plan je još uvijek u proceduri.

S konferencije poručuju da ako se nastavi ovakvim tempom, 2060. godine može se očekivati 3,5 % BDP će odlaziti na troškove debljine.