U ZAGREBU ODRŽANA KONFERENCIJA SADAŠNJOST, A NE BUDUĆNOST

U ZAGREBU ODRŽANA KONFERENCIJA SADAŠNJOST, A NE BUDUĆNOST

U cilju osiguravanja platforme za razmjenu prakse i kontinuirano informiranje županijskih savjeta mladih, zajedničku analizu prisutnih problema mladih te zagovaranje interesa prema institucijama i tijelima vlasti, Koordinacija županijskih savjeta mladih, u suradnji sa Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade i Hrvatskom zajednicom županija, danas je održala konferenciju “Sadašnjost, a ne budućnost” u  prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

 Na konferenciji je sudjelovao predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije, dr.sc. Danijel Marušić koji je u uvodnom obraćanju dao punu podršku radu Koordinacije županijskih savjeta mladih kao tijela koje ujedinjuje mlade diljem Hrvatske i djeluje kao platforma za razmjenu iskustva u tako važnome području.

“Kao župan, znam koliko je važna uloga savjeta mladih za razvoj lokalnih zajednica jer mladi najbolje prepoznaju potrebe svoje zajednice. Svojom vizijom života u lokalnim sredinama mladi iniciraju lokalne politike koje omogućuju kreiranje novih radnih mjesta i stambeno zbrinjavanje, a sukladno ciljevima održivog razvoja društva na načelu zelenog i kružnog gospodarstva.”

Konferencija je okupila predstavnike županijskih savjeta mladih, čelnike županija te čelnike izvršne vlasti s ciljem povezivanja i kontinuiranog dijaloga s mladima, a obuhvatila je teme vezane za mlade: zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje te aktivno uključivanje mladih u razvoju lokalne (regionalne) zajednice i kreiranje politika za mlade, stoga su, u radu današnje Konferencije sudjelovali i potpredsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Koprivničko-križevačke županije, Darko Koren, zamjenica župana Istarske županije Jessica Aquavita, Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije,Martina Furdek-Hajdin, županica Karlovačke županije te župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar. Osim spomenutih županica, župana i zamjenice, sudjelovali su i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić te državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš.

Konferencija je od velikog značaja za jačanje uloge županijskih savjeta mladih te daljnjeg komuniciranja i suradnje s mladima na lokalnoj (regionalnoj) razini. Važna je uloga savjeta mladih za razvoj lokalnih zajednica jer mladi najbolje prepoznaju potrebe svoje zajednice.

Svojom vizijom života u lokalnim sredinama mladi iniciraju lokalne politike koje omogućuju kreiranje novih radnih mjesta i stambeno zbrinjavanje, a sukladno ciljevima održivog razvoja društva na načelu zelenog i kružnog gospodarstva.

Na panel raspravi istaknuti su primjeri dobre prakse u županijama – stipendije, izrada Akcijskih planova za mlade, stambeno zbrinjavanje, izgradnja mreže dječjih vrtića, korištenje sportskih dvorana ne samo za sport već i za kulturne i druge manifestacije. Osim dobrih primjera, spomenuti su i izazovi s kojima se susreću županije, ali i općine i gradovi, a koji imaju negativan utjecaj na život u zajednici. Na prvom mjestu je potreba velikih infrastrukturnih projekata koji će ruralne sredine pretvoriti u prihvatljiva mjesta za život, pogotovo mladima. Valja spomenuti i važnost dobre prometne povezanosti između županija koja uvelike olakšava svakodnevna putovanja na posao budući da sve više mladih živi na području jedne, a radi na području druge županije.

ms/dm