Milanović: Vladi bih prije dao virus iz laboratorija u Wuhanu nego novac

Milanović: Vladi bih prije dao virus iz laboratorija u Wuhanu nego novac

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na obilježavanju 30. godišnjice osnutka Matice hrvatskih sindikata, nakon čega je dao izjavu za medije.

“On ima dužnost koju bezobrazno krši. Nastojim biti kritičan, analitičan i da ono što govorim pokušam obrazložiti. Naša dužnost je da surađujemo”, kazao je predsjednik o odnosu s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Kaže da mu je Plenković odmah po pobjedi na izborima najavio tvrdu kohabitaciju.

Ponovno se osvrnuo na uhićenog župana Damira Dekanića. “Imate frajera koji se napije k’o metla, burgija po Slavoniji, vide ga ljudi, vozi službeni auto. Ako već moraš popiti, neka te netko vozi. Ti uzmeš službeni auto, porazbijaš pola šora i fabriciraš dokaze. To nije napravio komunalni redar već župan i hoćete mi reći da HDZ to ne zna?”

“Moja prosudba je da je premijer to saznao istog trenutka iz medija i cijelo vrijeme je znao i morao je znati. Tvrditi da to Plenković nije znao i štitio prijestupnika je kao tvrditi da onaj plinovod u moru nije raznijela Rusija ni Amerikanci nego Somalija”, dodao je, navodeći da Dekanić treba dati ostavku.

“Policija tvoja, imenuješ i postavljaš šefove policijskih uprava po županijama, pa bira ih HDZ, ljudi koje HDZ drži na kratkoj lajni. Je li ovo rušenje vlade, jesam se ja napio i razbio ogradu? Zasad nisam, ali imam vremena”, navodi  Milanović .

Osvrnuo se i na situaciju u SOA-a, navodeći da Plenković  ustavnu dužnost gazi kao otirač. “Hoće li biti kriza? Oni očito smatraju da sustav može funkionirat bez vojnih zapovjednika, da ne trebamo ambasadore…”

Slovačka šalje borbene avione u Ukrajinu  u Ukrajinu. “Njihova odluka. Pitate me hipotetski, kad bismo mi imali avione, bi li ih trebalo slati? To bi ovisilo o stanju tih zrakoplova.. Ja pretpostavljam se čak ni ova vlada ne bi odlučila za to. Ovi helikopteri koje su poslali Ukrajini, to je odluka vlade, to vodi masovnom krvoproliću i produljenju rata i pogibelji, ali ti helikopteri su od strane naše vojske deklarirani kao neprspektivni.”

Dodaje da je hrvatski sustav takav da on kao predsjednik ne može donositi odluke o novčanim sredstvima po tom pitanju.

“Vlada je zaslužna za novac, ma da bi im prije dao virus iz laboratorija u Wuhanu nego novac”, rekao je Milanović., prenosi N1