Nije izglasano; roditetelji njegovatelji i dalje nakon smrti djeteta moraju na burzu. Oporba napustila sabornicu

U Saboru je glasalo 123 zastupnika, a njih 76 je bilo protiv odluke

Saborski zastupnici danas su glasali o prijedlogu Anke Mrak Taritaš da se roditeljima njegovateljima nakon smrti omogući primanje naknade još šest mjeseci, a sve su s galerije pratili članovi udruge Sjena sa svojom djecom i drugi roditelji njegovatelji.

U Saboru su glasala 123 zastupnika, a njih 76 je bilo za neprihvaćanje ovog zaključka. Dakle, prijedlog oporbene zastupnice nije donesen, odnosno roditeljima njegovateljima nije omogućena naknada nakon smrti djeteta.

Pavliček: ‘Kao katolici, dobro se zapitajte kako ste glasali’

Oporba je, dakle, tražila da se mijenja trenutni zakon prema kojem su dan nakon smrti djeteta, o kojem su brinuli, roditelji prisiljeni ići na Zavod za zapošljavanje i tražiti odmah posao.

Marijan Pavliček komentirao je neprihvaćanje zaključka rekavši da će 76 zastupnika biti upamćeno kao oni koji su bili na krivoj strani povijesti. “Kao katolici i kršćani, dobro se zapitajte kako ste danas glasali”, rekao je i dodao da prijedlog nije prihvaćen samo zato što ga je predložila oporbena zastupnica.

Izmjena bi proračun koštala do 250 tisuća

Zastupnica Mrak Taritaš predložila je izmjenu zakona koja bi proračun stajala između 150 do 250 tisuća. Promjena zakona značila bi da bi roditelji njegovatelji imali pravo na šestomjesečni period prilagodbe nakon što se dogodi tragedija i završi dio njihovog života u kojem su potpuno posvetili svoj život brizi o djetetu s invaliditetom.

“Kad govorimo o financijskim okvirima, hajdemo biti realni. Sredstva koja treba osigurati u proračunu su nešto veća nego što je iznos štete na službenom autu, koju je napravio vukovarski-srijemski župan kad je taj auto razbio. O tim iznosima govorimo. Samo treba politička volja. Ja ne razumijem kako će svatko od kolega, koji imaju pravo na 6+6, a kojima je stranka rekla da ne smiju za ovo glasati samo zato što je oporbeni zakon, pogledati sebe u ogledalo”, istaknula je Mrak Taritaš.

Mrak Taritaš osvrnula se na izjave HDZ-ove Ljubice Lukačić, inače i sama osoba s invaliditetom, koja je na tu temu poručila kako je rad nakon smrti djeteta najbolji lijek. “Kad sam prvi put čula njenu izjavu, mislila sam da je izvučeno iz konteksta. No, kad sam nju čula u sabornici, imala sam osjećaj da je netko uzeo kantu hladne vode i zalio me. Takvu jednu bešćutnost, takvo nešto ja već dugo nisam čula”, kazala je., prenosi TELEGRAM