Zamjenici državnih odvjetnika masovno tuže državu zbog premalo plaćenih dežurstava. Zajedno traže gotovo milijun eura

Pravilnik o naknadama donio je bivši ministar Bošnjaković, a nisu se promijenile od 2015.

Državni odvjetnici su odlučili tužiti državu zbog niskih naknada koje dobivaju za dežurstva, a nisu se promijenile od 2015. godine. Do sada je već 170 zamjenika državnih odvjetnika podiglo tužbe, piše Jutarnji list.

Iznosi zahtjeva za naknadu štete kreću se od 1327 do 6636 eura, a prosječni zahtjev iznosi 5308 eura. Dakle, ukupan iznos koji tužitelji traže od države gotovo je milijun eura, konkretno 902.360 eura, ne uključujući kamate. Ako sudovi prihvate tužbene zahtjeve za očekivati je da će iznosi biti i veći zbog sudskih troškova, upozoravaju tužitelji.

Veće naknade kroz dva do tri mjeseca

Nekadašnji ministar Dražen Bošnjaković donio je uredbu o isplati naknada koja je i dalje na snazi, a sadašnji ministar Ivan Malenica “u narednom će razdoblju, uz zakonske izmjene u sustavu plaća, pristupiti i izmjenama navedenog Pravilnika te povećanju naknada za dežurstva”.

Jutarnji list neslužbena doznaje da će novi Pravilnik biti donesen kroz dva do tri mjeseca.

Direktiva EU-a o radnom vremenu

Tužitelji koji su se zbog ovog problema javili Jutarnjem, upozoravaju da su, kako se za sada ne može predvidjeti ishod sudskih postupaka, utuženi manji iznosi kako bi i sudski troškovi u slučaju neuspjeha bili manji. No, budu li sudovi prihvatili tužbene zahtjeve, treba očekivati povećanje utuženih iznosa.

Državni odvjetnici se pozivaju na Direktivu EU o organizaciji radnog vremena. Ministarstvo pravosuđa odluku EU-a tumači na način da dežurstva ne plaća kao prekovremeni rad pa tako tužitelji ne mogu dobiti veće naknade. Međutim, pravni stručnjaci smatraju da su tužitelji u pravu. Isto tako odvjetnici DORH-a naglašavaju da su dežurstva jedan od glavnih razloga zašto zaposlenici odlaze.

Koliko su im plaćena dežurstva

Tužitelji obavljaju dvije vrste dežurstva – aktivno i pasivno. Aktivno se odnosi na dežurstvo u zgradi suda ili tužiteljstva koje se radnim danom plaća 23,10 kuna po satu, a vikendom, neradnim danima i blagdanima 27,72 kune.

Pasivno je obavezna prisutnost u sjedištu suda, odnosno državnog odvjetništva i plaća se radnim danom po satu 3,7 kn neto, a neradnim 4,62 kune.