USKOK odbacio kaznene prijave protiv Tomaševića, Korlaeta i Vića zbog ZG vrećica: Nema dokaza o nezakonitoj nabavi

USKOK odbacio kaznene prijave protiv Tomaševića, Korlaeta i Vića zbog ZG vrećica: Nema dokaza o nezakonitoj nabavi

USKOK je odbacio kaznene prijave protiv Tomislava Tomaševića, Luke Korlaeta i Davora Vića.


Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) odbacio je ovaj mjesec kaznene prijave Trpimira Majcana i Jadranke Krišković protiv Tomislava TomaševićaLuke Korlaeta i Davora Vića zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti.

USKOK je kaznene prijave odbacio jer nema osnovane sumnje da su Tomašević, Korlaet i Vić počinili prijavljeno kazneno djelo ili neko drugo kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti.

Prijave su podnesene u rujnu i listopadu prošle godine tvrdeći da su počinjene nezakonitosti u provođenju Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja otpada na području Grada Zagreba.

13. rujna 2022. Trpimir Majcan je putem odvjetnika podnio kaznenu prijavu protiv njih zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti. U prijavi se navodi da su nezakonito naložili javnu nabavu i nabavili plastične vrećice za miješani komunalni otpad u vrijednosti od 53 milijuna kuna koje građani unaprijed kupuju o svojem trošku.

Time se, prema navodima u prijavi, naplaćuje varijabilni dio cijene javne usluge iz dijela vrećica.

Također, u prijavi stoji da su građani otprije bili svjesni kako spremnici za komunalni otpad imaju oznaku na temelju koje se vodi evidencija predanog miješanog komunalnog otpada i da su opremljeni elektronikom za evidentiranje većinom financirane iz EU fondova, a koja “gubi svrhu uslijed besmislene i nepotrebne nabave vrećica”.

13. listopada Jadranka Krištović je podnijela kaznenu prijavu protiv Tomislava Tomaševića zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, u kojoj je sporna ugradnja spremnika jednom dijelu građana i uvo0đenje ZG vrećica.

“Unaprijed se plaća usluga koja nije izvršena i nema garancije da će biti izvršena, zbog čega se radi o ostvarivanju ekstra zarade na račun građana Zagreba”, navodi se u prijavi.

USKOK je u rješenju o odbacivanju kaznenih prijava naveo da je javna nabava vrećica za miješani komunalni otpad od strane Zagrebačkog holdinga u skladu s odlukom Gradske skupstine Grada Zagreba., doznaje dnevnik.hr