OBILJEŽENA 31. OBLJETNICA OSNUTKA 103. BRIGADE HVO DERVENTA

OBILJEŽENA 31. OBLJETNICA OSNUTKA 103. BRIGADE HVO DERVENTA

Ovogodišnje obilježavanje 31. obljetnice osnutka 103. brigade HVO Derventa započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjega križa na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu.  Brigada, poznata i pod nazivom “Derventski vitezovi”, osnovana je na svetkovinu Blagovijesti 25. ožujka 1992. godine. Molitva i sjećanje na sve njezine poginule i nestale pripadnike potvrda su kako njihova žrtva nikada neće biti zaboravljena.

Braneći hrvatski narod i teritorij na tzv. posavskom koridoru na više150 km bojišnice u samo nekoliko mjeseci poginulo je gotovo 600 pripadnika 103. brigade HVO-a Derventa.

Polaganje vijenaca danas se nastavlja u Žeravcu, Kulini, Bijelom Brdu, Modranu, Mišincima te Foči, dok će se središnji dio obilježavanja održati u subotu 25. ožujka 2023. godine  u Derventi, na dan osnutka brigade.

U znak sjećanja na poginule pripadnike ove postrojbe, ali i sve nestale i preminule, danas su na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu vijenac položili i svijeću zapalili župan Brodsko-posavske županije dr.sc. Danijel Marušić i predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić.