NAJLJEPŠE PLAŽE I MORE: Hrvatska je najomiljenija destinacija Austrijanaca koji putuju automobilom, autobusom i vlakom

NAJLJEPŠE PLAŽE I MORE: Hrvatska je najomiljenija destinacija Austrijanaca koji putuju automobilom, autobusom i vlakom

Još se nisu stišali sjajni komentari proteklih dana o izuzetno privlačnoj turističkoj Hrvatskoj, koja se je predstavila Austrijancima od 16. do 19. ožujka u punom sjaju na najvećem turističkom sajmu Ferien-Messe u Beču, na kojem je bila i zemlja partner, a već danas austrijski mediji ponovno pišu o Hrvatskoj kao uvjerljivo najomiljenijoj ovogodišnjoj destinaciji Austrijanaca, koji na odmor putuju vlastitim automobilom, autobusom ili vlakom

Pod nadnaslovom “Branša zadovoljna” i naslovom “Ovo su ove godine najomiljenije zemlje za odmor”, austrijski dnevni list Kronen Zeitung ističe kako su austrijske turističke agencije i touroperatori “vrlo zadovoljni aktualnim stanjem rezervacija”.

Prema istraživanju Austrijske gospodarske komore oko 80 posto sudionika ankete iz turističke branše izjavilo je da ove godine očekuje “dobar razvoj”, otkrivši koje su zemlje za odmor najomiljenije Austrijancima i u koje najčešće putuju.

“Tko putuje automobilom, autobusom ili vlakom prvenstveno izabere Hrvatsku kao cilj”, pokazala je anketa. Iza Hrvatske, u toj kategoriji Hrvatsku sljede Italija i Austrija, dakle oni koji ostaju na odmoru kod kuće u ovoj lijepoj alpskoj zemlji.

Rezultat istraživanja je također pokazao da je Grčka najomiljenija destinacija Austrijanaca kada se radi o putovanju zrakoplovom na odmor. Slijede Španjolska i Turska. Na dalekim destinacijama kod Austrijanaca su najpopularniji Tajland, Maldivi i SAD. Kako navode mediji to je stav 73 posto turističkih tvrtki koje su sudjelovale u anketi o najomiljenijim zemljama Austrijanaca za odmaranje.

Ono što je također istaknuto je da čak 85 posto austrijskih turističkih agencija, ureda i touroperatora je zadovoljno aktualnom situacijom na domaćem turističkom tržištu i zanimanjem koje pokazuju Austrijanci za ovogodišnji odmor. Tim više jer već velika većina njih već prošle godine ostvarila prihod iz 2019. godine, prije pandemije koronavirusa. Njih 85 posto očekuje da će i ova godina donijeti turističkoj branši daljnji rast prihoda.

Prema statističkim podacima državnog Zavoda Statistik Austria, austrijske turističke agencije i touroperatori 2019. godine ostvarili su čak 4,39 milijardi eura. Za razliku od koronom obilježene 2021. godine kada je taj prihod turističke branše iznosio “samo” još 1,35 milijardi eura. Za lani, kako navode mediji još nema službenih podataka.

Što se tiče Hrvatske i zanimanja Austrijanaca za našu zemlju, svakako treba spomenuti da je za nas Austrija među tri najvažnija emitivna tržišta, uz ostvarenje preko 1,5 milijuna dolazaka i približno 8,2 milijuna noćenja austrijskih turista 2022. godine.

U svakom slučaju Hrvatska i ove godine odlično kotira na austrijskom turističkom tržištu., piše fenix.hr