Treba li djetetu davati džeparac? Koliko tjedno?

Treba li djetetu davati džeparac? Koliko tjedno?

Kad djeci početi davati džeparac? Je li to uopće nužno? Koji je iznos primjeren kojoj dobi? Sve su to pitanja koja muče roditelje, a odgovore smo potražili i među roditeljima u Hrvatskoj, ali i među stručnjacima.

Osim što je praktičan u trenucima kad roditelj nema vremena pripremiti kvalitetan školski gablec, džeparac može pomoći djetetu naučiti ponešto o odgovornosti, stvaranju dobrih novčanih navika, štednji, trošenju novca za određene ciljeve, ali i mogućnostima i što si obitelj može priuštiti. Naravno, odluka o džeparcu uvelike će ovisiti o financijskim mogućnostima roditelja., javlja N1

“Džeparac je dobar način da dijete nauči vrijednosti novca te da shvati kako štedjeti i mudro donositi odluke o potrošnji. Isto tako, roditeljima pruža priliku da komuniciraju dobre novčane navike, poput štednje za cilj i trošenja samo onoga što si može priuštiti. Ako dijete donese “lošu” odluku, i to je iskustvo iz kojeg može nešto naučiti. Krajnji cilj je naučiti dijete da samostalno brine o svojim financijama, da planira, računa, procjenjuje, donosi odluke, preuzima odgovornost”, ističe dr.sc. Renata Ćorić Špoljar, klinička psihologinja iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Samostalnost u odlučivanju može djetetu pomoći da nauči određivati prioritete (npr. koja mi je igračka važnija/draža/bolja ili koja mi vrsta šminke treba u ovom trenutku, a s kojom još mogu pričekati, odnosno želim li pričekati da skupim više novaca kako bi kupila nešto skuplje).

Pitali smo roditelje, raznih materijalnih statusa, kako su oni riješili pitanje džeparca sa svojom djecom, a pitanje smo postavili i na našim društvenim mrežama. Pogledajte odgovore…

Andrea, mama 13-godišnje Antee: “I džeparci su poskupjeli s prelaskom na euro. Kćeri sam prije davala 50 kuna tjedno, obično ponedjeljkom, a sad je to 10 eura. Usto svaki dan ponese sendvič u školu, neku hranu zgodnu za pojesti s nogu, voćku… Ta dva eura dnevno koje ima na raspolaganju potroši uglavnom na neki slatkiš, sok. Razmišljam da ćemo joj možda morati povećati džeparac na 15 eura, ali u ovom trenutku ne možemo.”

Jelena, mama 10-godišnjeg Roka, također daje 10 eura tjedno: “Uglavnom mu je to dosta za sitne potrebe pod odmorom ili poslije škole kad si kupi neki slatkiš, sok i slično. U školu nosi marendu od doma tako da ne troši svaki dan. Često, zapravo, od tih novaca štedi za nešto (sladolede po ljetu, neku igricu…).”

Melita, mama 12-godišnjeg Mateja: “Dajemo Mateju džeparac 15 eura mjesečno. U školi ima plaćenu prehranu pa ne kupuje ništa po dućanu i pekarama. Matej svoj džeparac uglavnom štedi pa si kupi nešto ili od igrica za PS ili Lego. Prošli mjesec si je sam kupio tenisice od svog novca. Kod sebe ima oko 5 eura pa si kupi neki sok ili nešto, ali to je rijetko.”