Ubojica iz Rijeke nije bio ubrojiv: Bešćutni Brnada mogao bi uskoro biti na slobodi…

Ubojica iz Rijeke nije bio ubrojiv: Bešćutni Brnada mogao bi uskoro biti na slobodi…

Za manje od mjesec dana preispitivat će se mora li on i dalje biti prisilno smješten u psihijatrijskoj ustanovi

Roman Brnada (37) nije bio ubrojiv kad je 6. veljače prošle godine u Rijeci fizički napao 68-godišnju Darinku Krivec s kojom je pio piće. Odlučilo je tako vijeće Visokog kaznenog suda koje je potvrdilo prvostupanjsku presudu Ike Šarić, sutkinje riječkog Županijskog suda koja je 25. listopada presudila da je Brnada nije mogao shvatiti svoje postupke, te mu je izrekla mjeru obaveznog liječenja u psihijatrijskoj ustanovi s time da stručnjaci nakon šest mjeseci moraju preispitati njegovo stanje i ocijeniti treba li Brnada ostati na psihijatriji ili može biti pušten na slobodu.

Podsjećamo, Brnada je nasrnuo na ženu s kojom je pio piće u kafiću, gušio ju je, bacio na pod i divljački udarao, usmrtivši je na mjestu događaja i u tom divljačkom naumu nisu ga uspjeli spriječiti ni gosti kafića. Nakon tog stravičnog čina je pobjegao, a nakon nekoliko sati je viđen kako se kreće gol ulicama Rijeke nakon čega se predao policiji. Na ovu odluku Brnada je putem svog odvjetnika uložio žalbu smatrajući da je prvostupanjski sud pogrešno utvrdio činjenice, da je povrijedio zakon o kaznenom postupku te je tražio da se njegova žalba, na koju državni odvjetnik nije podnio odgovor, uvaži.

Međutim, suci visokog Kaznenog suda ocijenili su da njegova žalba nije osnovana i odbili su je. U odluci se primjerice napominje da je žrtva Darinka Krivec prije smrti pretrpjela intenzivne fizičke i psihičke patnje te jaki strah. Brnada je prigovarao da je njegovo prvo ispitivanje bilo nezakonito.

‘Kurvo, vještice, umri!‘
Međutim, sud je ocijenio da je on tada rekao kako je razumio pouku o pravima koja mu je bila izrečena te da je tek naknadno psihijatrijskm vještačenjem ustanovljeno da je u kritčno vrijeme bio neubrojiv. Tijekom suđenja bio je ubrojiv, ali je odlučio ne iznositi obranu. Krunski dokaz strašnog zločina bila je snimka videonadzora ugostiteljskog objekta, ali i iskazi dvoje konobara koji su pokušali pomoći žrtvi. To što je njegov divljački napad trajao oko minutu, pri čemu je nesretnu ženu usmrtio, Brnada je u žalbi nastojao prikazati kao kontraargument da je pretrpjela izuzetne patnje, međutim Visoki kazneni sud mu nije dao za pravo, piše Jutarnji.

Vikao je i urlao “Kurvo, vještice, umri!, a u zadavanju jakih udaraca nisu ga uspjela spriječiti niti dvojica snažnih mladića, a kad ga je jedan svjedok nakratko uspio odvojiti od žrtve, on se otrgnuo, gurnuo žrtvu tako da je pala, a potom je držeći se rukama za šank, skakao na njezinu glavu zadavši joj smrtonosne ozljede. “U takvom postupanju prvostupanjski sud s pravom uočava upornost, brutalnost, bešćutnost, surovost i osobitu okrutnost optuženika prema žrtvi”, navodi se u presudi.

Brnada je u cijelosti oslobođen troškova postupka. I za manje od mjesec dana preispitivat će se mora li on i dalje biti prisilno smješten u psihijatrijskoj ustanovi. To je samo opcija, ali ako se ocijeni da on dalje ne predstavlja opasnost po sebe i okolinu, moglo bi se dogoditi i da bešćutni ubojica bude na slobodi.