HBK: Nismo mjerodavni za slučajeve pedofilije u Crkvi, ali izražavamo duboko žaljenje

HBK: Nismo mjerodavni za slučajeve pedofilije u Crkvi, ali izražavamo duboko žaljenje

HRVATSKA biskupska konferencija tek se na novinarske upite oglasila o skandalu pedofilije u Crkvi, koja je posljednjih dana jedna od središnjih tema u javnosti.

Na upit N1 biskupi su se očitovali o slučaju svećeničkog nasilja u Sotinu. Iz HBK poručuju da nisu nadležni, no da suosjećaju sa žrtvama. Njihov odgovor prenosimo cijelosti.

“Hrvatska biskupska konferencija nije mjerodavna za konkretne slučajeve poput onoga koji ste spomenuli u svojem upitu, nego su za sve takve slučajeve mjerodavni mjesni biskupi i pojedina tijela Svete Stolice. Ali Hrvatska biskupska konferencija izražava duboko žaljenje i suosjećanje sa žrtvama nasilja koje je počinila bilo koja crkvena osoba i osuđuje svaki takav čin.

Uz to, na tragu nastojanja i preporuka sveopće Crkve predvođene papom Franjom donijela je sve potrebne preporuke i smjernice kako bi se unaprijedila prevencija i spriječilo takve slučajeve. I još želimo istaknuti da žrtva uvijek mora biti u središtu u smislu empatije i svekolike pomoći kako bi, koliko je moguće, mogla nadići tešku traumu”, naveli su iz HBK.

Hranićeva presica na kojoj je podilazio svećeniku pedofilu

Podsjetimo, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, koji je, prema pisanju tjednika Novosti, znao za svećenika pedofila iz vukovarskog naselja Sotin, ali 14 mjeseci nije poduzeo ništa, ovaj je tjedan održao konferenciju zbog navedenog slučaja.

“Želim napomenuti da je, koliko mi je poznato, nakon župnikove smrti stala svaka daljnja istraga i proces protiv njega. Podizanje optužnice još uvijek nije pravomoćna presuda i budući da proces nije okončan, nije nam poznata krajnja istina. Župnik je umro a da prethodno nije bio ni osuđen ni oslobođen optužbi”, kazao je, između ostalog, Hranić u utorak.

O ovom je slučaju danas u Točki na tjedan govorio i teolog, predstojnik katedre za moralnu teologiju Katoličko-bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, Tonči Matulić.

“Mislim da je papa Franjo u jednom pismu imena “Kao majka koja ljubi” jasno naznačio ako pastir Crkve u ovim stvarima nije postupao onako kako to Crkva propisuje, da se može raditi i o određenim kaznenim mjerama. To može biti da ga Sveta Stolica opozove ili da sam podnese ostavku. Crkva je razradila sve proceduralne mehanizme”, kazao je Matulić pa nastavio:

“Sad je najvažnije mijenjati paradigmu Crkve da znamo prepoznati da oni koji brane Crkvu zapravo rade veću štetu nego korist. Priznati da je počinjen zločin pedofilije i staviti u središte žrtvu i ispričati se za to, ponuditi resurse da im se pomogne, to je snaga Crkve i to su vrijednosti zbog kojih Crkva i postoji.”, prenosi index.hr