LJETOVANJE NA JADRANU SVE SKUPLJE ‘Ako inputi rastu dvoznamenkasto, dizanje cijena logičan je odgovor’

LJETOVANJE NA JADRANU SVE SKUPLJE ‘Ako inputi rastu dvoznamenkasto, dizanje cijena logičan je odgovor’

Ljetovanje na moru postaje financijski sve izazovnije. Poskupjelo je sve – od restoranskih usluga do smještaja. Cijene su podignuli i hoteli i kampovi i privatni iznajmljivači. Ekipa HRT-a provjerila je kakvo je stanje u Istri.

Klara Grahovac iznajmljuje apartman u kući u Puli, dva kilometra od središta grada i nekoliko stotina metara od mora.

‘Po cijeni od 110 eura po danu. To je više nego lani. Prošle godine su bile u prosjeku 30% niže cijene’, kazala je. 

Poskupjele su i sobe u hotelima.

‘Između 10 i 15% poskupjeli su u odnosu na prošlu godinu. Rekao bih da je to na neki način prihvatljivo uzevši u obzir inflaciju 12-13%’, rekao je predsjednik Udruge putničkih agencija u HGK Boris Žgomba.

Upravo zbog inflacije i u hotelu Deniza Zembe smještaj je poskupio 11%.Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Međutim za sezonu smo primijetili da ljudi gledaju i rezerviraju termine koji imaju niže cijene i odabir niže kvalitetnih soba i smještaja, odnosno da nam se to prvo popunjava’, kazao je.

No ispod cijene, tvrde, ne mogu ići.

‘Ako cijene energenata, cijena rada i ostali inputi rastu dvoznamenkasto, za 20, 30% pa i više – sigurno da je logičan odgovor dizanje cijena. Dakle, jedino na taj način mogu se izbjeći gubici u poslovanju’, kazao je direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.Tekst se nastavlja ispod oglasa

Privatni iznajmljivači većinom imaju druga davanja. U Puli, primjerice, plaćaju odvoz smeća za apartmane i u zimskim mjesecima kada gostiju nema, a tvrtke koje nude usluge čišćenja još su lani uzimale i po sto eura.

‘Cijena je bila po kvadratu 10 kn, pa sad računajte ako imate 55 kvadrata. Plus troškovi pranja rublja, plahte, peglanje’, kazala je iznajmljivačica Klara Grahovac.

Na stranici booking.com – ponuda različita. Tjedan dana odmora usred sezone može stajati od 500-tinjak eura do nekoliko tisuća.Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio Europe, Španjolska i Italija. dakle ovaj dio blizu nas, kazao je Žgomba, tu je negdje ili čak skuplji u nekim stvarima.

I dok to nešto znači turistima iz zapadnih zemalja kojih je u Istri najviše, domaćim gostima slaba je to utjeha.

‘a bih rekao da Hrvati tradicionalno čekaju last minute ponudu kojih će, možda ne puno, ali će ih biti ove godine i mislim da svoje vrijeme bukiranja upravo prilagođavaju tim ponudama’, smatra Žgomba.Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baš kao što oni, koji od domaćih gostiju žive, prilagođuju ponudu i cijene.

‘Dosta smo već onako na nekoj klackalici isplativosti jer mi nismo 1. srpnja dizali cijene. Mi imamo jako malo prostora jer radimo jako puno s domaćima i moramo tu biti vrlo oprezni’, istaknuo je vlasnik restorana Toni Draguzet.

A oprezni će, dakako, biti i iznajmljivači – budno će osluškivati tržište.

‘Vidjet ćemo kako će se odvijati situacija na tržištu i onda ću ja, normalno, varirati s cijenama’, rekla je Klara Grahovac.

Bude li, dakle, potražnja skromnija – spuštat će se i cijene. A tada bi i više domaćih gostiju – kojima primanja, nažalost, uglavnom ne prate inflaciju – lakše moglo na ljetovanje. Naravno, ako i godišnji odmor uspiju uskladiti s razdobljem nižih cijena.