Ubojici iz Lidla, koji je 20 puta brutalno izbo suprugu, sud smanjio kaznu: ‘Primjerenije je…‘

Ubojici iz Lidla, koji je 20 puta brutalno izbo suprugu, sud smanjio kaznu: ‘Primjerenije je…‘

Umjesto 38 godina iza rešetaka jedne od kaznionica provesti će tri godine manje

Zbog okrutnog ubojstva bivše partnerice Vesne Perišić (44) na njezinom radnom mjestu u splitskom Lidlu u studenom 2021, Željko Đekić (56) zvani Lika umjesto 38 godina iza rešetaka jedne od kaznionica provesti će tri godine manje. Odlučio je to Visoki kazneni sud smatrajući da je ublaženija presuda primjerenija osuđenikovim osobnim prilikama.

Riječ je teškom ubojstvu od 30. studenoga 2021. u Lidlu na Poljičkoj cesti u Splitu koje je uslijedilo nakon što je suprugu duže vrijeme prije ubojstva zlostavljao, a ubio ju je na okrutan način bešćutno ubadajući nožem – i to 20 puta ciljajući vitalne organe s ciljem da ubije. U vrijeme zločina bio je bitno smanjeno ubrojiv, a na suđenju je pregledana snimka nadzornih kamera iz trgovine u kojoj je nesretna Vesna radila i na kojoj se vidi kako se ni najmanje nije nadala da će je, dok slaže artikle na police, neočekivano i vrlo brutalno napasti njezin tada već bivši partner od kojeg je otišla ne mogavši trpjeti višegodišnje, uglavnom psihičko nasilje.

Na snimci se vidi da se muškarac odjeven u tamnu majicu s kapuljačom na glavi pojavljuje na početku reda s policama na koje je žrtva u tom trenutku, ništa ne očekujući, slagala artikle za prodaju. Napadač potom prilazi žrtvi, koju sekundu prije negoli je došao do nje poseže za nožem koji je bio skriven za pojasom na leđima ispod majice, vadi ga i neviđenom žestinom počinje ubadati nesretnu ženu koja u jednom trenutku pada na pod. Napadač ni tada nije prestao, nemilice ju je probadao nožem dok je ležala sklupčana na podu, prvo ga je pokušala spriječiti jedna žena, a onda su ga svladala dva muškarca bacivši ga na pod.

Đekić se na prvostupanjsku presudu žalio. Naveo je tako, među ostalim, da se ne može zaključiti da je ubojstvo bilo okrutno jer je “ostalo nedorečeno je li žrtva trpjela boli i patnje koje premašuju intenzitet bolova i patnji koje se redovito vežu za lišavanje života neke osobe”. Pritom ukazuje na nalaz i mišljenje vještaka koji u kronologiji događaja navodi da je od prvog do posljednjeg uboda prošlo 16 sekundi…

No, sud se pozvao na nalaz i mišljenje vještaka pa sudsku medicinu i patološku anatomiju prema kojem je žrtva u svjesnom stanju zadobila 20 ubodnih rana i pritom trpjela smrtni strah, a na intenzitet boli, muke i patnje koja prelazi razinu koja obično prati usmrćenje ukazuje činjenica da se u vrijeme ubojstva žrtva i pomokrila.

Činjenica da mu sudjelovanje u Domovinskom ratu nije uzeto u obzir kao olakotna okolnost, a na koju ukazuje Đekić, za viši sud je osnovana jer bi “baš zato trebao u većoj mjeri biti svjestan vrijednosti i nepovredivosti ljudskog života i tijela tim više što je prema vlastitom iskazu hrvatski ratni vojni invalid te da je svjedočio ubojstvu brata”, piše Jutarnji List.