Pernar okupio novinare u Zambiji i optužio Hrvatsku za zataškavanje: “Svjedočio sam i tužiteljima dao važne informacije”

Pernar okupio novinare u Zambiji i optužio Hrvatsku za zataškavanje: “Svjedočio sam i tužiteljima dao važne informacije”

“Hrvatska vlast zataškava slučaj posvojitelja djece iz Konga, a posvojitelji su obični trgovci djecom s lošim namjerama.” Tako je bivši saborski zastupnik Ivan Pernar usred Zambije javno optužio Hrvatsku i njezine državljane.

Što Pernar radi u Zambiji i kako mu je odgovorila Vlada, za Dnevnik Nove TV izvještava Ivana Pezo Moskaljov.

S ozbiljnim optužbama u glavnom gradu Zambije je i bivši saborski zastupnik Ivan Pernar. Službene potvrde nema, ali on tvrdi – razgovarao je ranije i s tužiteljima u Ndoli i ponudio im svoja saznanja o slučaju., piše dnevnik.hr

Svjedočio sam i dao sam im važne informacije o slučaju”, kazao je Pernar. “Shvatio sam da hrvatske vlasti pokušavaju zataškati ovaj slučaj i na svaki mogući način izvući optužene iz zatvora”, nastavlja.

Pred nekoliko tamošnjih novinara Pernar je rekao da su dokumenti Hrvata za posvajanje krivotvoreni. Optužio je državu za zataškavanje, a posvojitelje za trgovinu djecom.

“Tužitelji u Ndoli rekli su mi da je odvjetnik koji im je dao te dokumente o posvajanju bio lažni odvjetnik također. Vlasti u Zambiji sumnjaju da su djeca prodana iz sirotišta“, nastavlja svoje javljanje iz Zambije Pernar.

Na Pernarove optužbe država šuti. U Ministarstvu vanjskih poslova na upit hoće li i što poduzeti te mogu li Pernarove tvrdnje naštetiti cijelom slučaju – nema odgovora. Iz Vlade kažu da čine sve kako bi zaštitili svoje državljane.

Istraga u Hrvatskoj još traje, a dosad o tome nisu ponudili više informacija. Je li moguće da nitko ništa ne zna?

“Ne bih rekao da nitko ništa ne zna, ali dopustite da te četiri institucije, među kojima i ministarstva pravosuđa i unutarnjih poslova, do kraja skupe sva saznanja, pa će vam dati sud”, odgovorio je 16. ožujka ravnatelj SOA-e Daniel Markić na pitanje Ivane Pezo Moskaljov. “Nadležne institucije postupaju i vjerujem da će napraviti sve što mogu.”

Dok čekaju nastavak suđenja – Hrvati ne smiju napustiti Zambiju.