Sud odbio Gabrijelu Žalac: Poruke u kojima se spominje ‘AP‘ bit će zakonit dokaz!

Sud odbio Gabrijelu Žalac: Poruke u kojima se spominje ‘AP‘ bit će zakonit dokaz!

Obrana Gabrijele Žalac zatražila je na prošlom ročištu da se ta komunikacija izdvoji iz spisa

Naime, za danas je zakazana odluka u nastavku sjednice optužnoga vijeća u predmetu koji je Europski ured javnoga tužitelja (EPPO) pokrenuo protiv Žalac i još troje okrivljenika u tzv. Aferi Software. EPPO je kao jedan od dokaza u optužnici u tom predmetu koristio komunikaciju iz mobitela Josipe Rimac kojega je USKOK ranije oduzeo od Rimac kada su je u svibnju 2020. uhitili u aferi Vjetroelektrane.

Obrana Gabrijele Žalac, ali i drugih okrivljenika u aferi Software zatražila je na prošlom ročištu da se ta komunikacija izdvoji iz spisa kao nezakonita smatrajući da je taj dokaz uzet iz drugog predmeta te da u predmetima protiv Rimac uopće još nije odlučeno je li taj dokaz zakonit. Kakva god bila odluka optužnoga vijeća danas, nezadovoljna strana imat će pravo žalbe Visokom kaznenome sudu (VKS).

Europski tužitelji optužuju Žalac, bivšega ravnatelja SAFU-a Tomislava Petrica, te informatičare i poduzetnike Mladena Šimunca i Marka Jukića da su, kako bi pogodovali Šimuncu, za ministarstvo kojemu je Žalac bila na čelu, nabavili skupi i nepotreban software oštetivši Ministarstvo i Europske fondove za 1,3 milijuna eura.

Optužno vijeće odbilo je prijedlog obrane za izdvajanje SMS-ova u ovom postupku – rekla je novinarima europska tužiteljica Sani Ljubčić.

Na ovu odluku nezadovoljna strana imat će pravo žalbe Visokom kaznenome sudu (VKS)., doznaje jutarnji list