‘A ŠTO ĆE TI TO?’ Rudan navukla gaćice od prave svile s engleskim ružicama: Odmah se pojavili i nekakvi upitnici

‘A ŠTO ĆE TI TO?’ Rudan navukla gaćice od prave svile s engleskim ružicama: Odmah se pojavili i nekakvi upitnici

Nekad se najčešće kupovalo iz potrebe, no danas je u društvu vidno prisutan poremećaj kompulzivnog kupovanja. U želji da se riješimo depresije, tuge, ljutnje, frustracije ili samoće često posežemo za kratkotrajnom srećom koju nam pruža kupovina nekog novog predmeta, biljke, cvijeta, nakita, automobila,…no kada ushićenje i radost prođu, rijetki se žele suočiti sami sa sobom i zapitati se jesu li uistinu sretni i zadovoljni.

Maničnu epizodu kupovine uslijed navale emocija s kojima se teško nosimo u svom tekstu pod nazivom “A što će vam to?“, jasno opisuje spisateljica Vedrana Rudan na svom blogu.

Rudan piše kako je u stanju depresije rekla suprugu da bi željela otići kupiti novu školjku, u čemu ju je on podržao. No, umjesto školjke umalo je kupila biljke, ali ni njih nije ponijela kući, jer je shvatila da ih ionako ima previše.

“Uzmite karticu, mogu na rate?”

“Sjela sam u auto. Želim biti sretna, želim biti sretna, želim kupiti nešto. Ušla sam u tržni centar. Već godinama izbjegavam tu prodavaonicu rublja. Dosta je bilo! Prodavačica me nepovjerljivo gledala očima zastrtim velikom količinom dlaka. “Izvolite.” “Imate li veličinu XXXL?” “Naravno”, nasmiješila se, iza nas je korona, ta se veličina najviše traži.” “Uzimate karticu, mogu li platiti na rate?” Osmijeh.

Ušla sam u kabinu i sa sebe skinula Triumph gaće koje godinama kupujem, a na sebe navukla gaće od prave svile osute engleskim ružicama i grudnjak u koga je gotovo nevidljivo bilo ugrađeno čak šest žica. Preko svega sam navukla steznik od specijalne svile, boje kože.

Prodavačica je rekla : “Skinut će vam deset kila, a ispod prozirne bluzice izgledat ćete kao da ste goli…” Navukla sam i bluzicu koja nije bluzice nego gornji dio pidžame, ali danas je nošenje pidžami za svečane izlaske posljednji krik. Nisam se pogledala u ogledalo.

Svileni papir, ružičasta mašna i vrećica s logom

Prodavačica mi je sve upakirala u svileni papir i stavila u ogromnu kutiju pa u ogromnu vrećicu, zašto naplaćuju vrećice s logom, i još dodala ružičastu mašnu. Na dvanaest rata.

Ušla sam u kuću. “Što si kupila? Kad stiže školjka? Ranko je rekao da će ti je montirati čim ga nazoveš.” Ranko. Vodoinstalater. Moja velika ljubav.

Stavila sam kutiju na stol pa krenula iz nje izvlačiti komad po komad. “Vidi”, rekla sam mužu., piše 7dnevno

“A što će ti to?”

Cijeli tekst na blogu spisateljice Vedrane Rudan možete pročitati OVDJE,