Udruga Franak: ‘Pozivamo sve građane oštećene nepoštenim radom banaka!’

Udruga Franak: ‘Pozivamo sve građane oštećene nepoštenim radom banaka!’

Glavni prosvjedni zahtjevi upućeni Vrhovnom sudu odnose se na promptno donošenje pravnog shvaćanja koje se tiče 55.000 obitelji s konvertiranim kreditima kao i pravnog shvaćanja o ništetnosti cijelih ugovora s ništetnom valutnom klauzulom i ništetnom promjenjivom kamatnom stopom.

Pozivamo sve građane kojima je dosta pravne nesigurnosti i sporosti hrvatskog pravosuđa, pozivamo građane kojima su nekretnine temeljem ništetnih kredita oduzete i prodane, pozivamo sve građane oštećene nepoštenim radom banaka kao i one koji podržavaju našu pravnu borbu da nam se pridruže na prosvjedu jer zastara potraživanja za kredite u valuti švicarski franak nastupa za 75 dana – stoji u priopćenju kojim Udruga Franak poziva sve građane na prosvjed u subotu, 1. travnja 2023. u 12 sati, na zagrebačkom Zrinjevcu.

Glavni prosvjedni zahtjevi upućeni su Vrhovnom sudu:

1. Vrhovni sud RH mora odmah i bez odlaganja donijeti potrebno pravno shvaćanje koje se tiče 55.000 obitelji s konvertiranim kreditima.

2. Vrhovni sud RH mora hitno donijeti i pravno shvaćanje o ništetnosti cijelih ugovora s ništetnom valutnom klauzulom i ništetnom promjenjivom kamatnom stopom koje se tiče 125.000 obitelji koje su imale kredite u CHF

– Oba pravna pitanja predmet su različitih vijeća Vrhovnog suda već nekoliko godina, i ne postoji niti jedan opravdani razlog zašto ta pitanja još uvijek nisu riješena. Neshvatljivo je da nakon toliko godina postoje suci koji još uvijek nisu ili ne žele akceptirali problematiku koja je i na razini EU suda nedvojbeno riješena u korist potrošača – kažu u Udruzi Franak kojoj je, kako napominju, podrška građana cijele Hrvatske prosvjedu, kojim žele okončati bitku za obeštećenje hrvatskih građana koje su banke svojim nezakonitim, nepoštenim i nemoralnim poslovanjem izmrcvarile i iscrpile, izuzetno važna, tim više što se bliži 14. lipnja 2023. i sada je krajnji rok za akcije.

– Vrijeme je da se dugogodišnja agonija hrvatskih građana završi! I tu pravnu agoniju mora zaustaviti Vrhovni sud RH. Dosta je bilo pomaganja bankama, dosta je bilo kupovanja vremena, sve kako bi nastupila zastara i kako bi banke prošle nekažnjeno i zadržale novac hrvatskih građana – stoji u priopćenju.

Aktivisti Udruge Franak mjesec dana intenzivno rade na organizaciji prosvjeda te otkrivaju da u Zagreb dolaze autobusi s ljudima iz Vukovara, Vinkovaca, Đakova, Osijeka, Slavonskog Broda, Požege, Nove Gradiške, Novske, Varaždina, Čakovca, Rijeke, Pule, Umaga, Pazina, Zadra, Šibenika, Splita, Metkovića i Dubrovnika, piše Večernji List.