Najbolje piće za hidrataciju ipak nije voda

Najbolje piće za hidrataciju ipak nije voda

Iako se voda smatra najzdravijim i ujedno najboljim pićem za hidrataciju, znanstvenici su dokazali da ipak postoji piće koje hidratizira organizam više od vode.

Istraživanje škotskog Sveučilišta St. Andrews usporedilo je reakcije nekoliko različitih pića na hidrataciju. Obična i mineralna voda dobar su izbor, ali prema novim saznanjima mlijeko je ipak bolje.

Prema Ronaldu Maughanu, profesoru na Medicinskom fakultetu St. Andrews i autoru studije, jedan od faktora hidratacije je, naravno i količina određenog pića, no jedan od faktora je i hranjivi sastav pića, piše Klixba.

Dokazano je da mlijeko hidratizira više od obične vode, jer sadrži laktozu, proteine i masti, a taj sastav pomaže i usporavanju pražnjena tekućine iz želuca. Osim toga, mlijeko u svom sastavu ima i natrij koji dovodi do manje proizvodnje urina.

Slično se može reći i za oralne rehidracijske otopine koje se koriste za liječenje proljeva. One također sadrže male količine šećera, kao i natrij i kalij, koji mogu pomoći u zadržavanja vode u tijelu., prenosi N1