Trebate pregled liječnika na koji se u bolnici čeka mjesecima? Možete se naručiti kod privatnika s uputnicom, no postoji kvaka

Trebate pregled liječnika na koji se u bolnici čeka mjesecima? Možete se naručiti kod privatnika s uputnicom, no postoji kvaka

Liste čekanja na preglede kod liječnika i dalje su duge u bolnicama, na neke preglede čeka se godinu dana. Dio pacijenata odustane i plati pregled privatnom liječniku ne znajući da ga može obaviti i besplatno. Provjerili smo koji privatnici i privatne poliklinike imaju ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, ali dobro je znati i da je broj besplatnih pregleda – ograničen., javlja dnevnik.hr


Liste čekanja na prvi ili kontrolni pregled, dijagnostiku ili pojedini zahvat i dalje su duge. Na pojedine usluge u zdravstvenom sustavu čeka se i više od godinu dana.

Najduže se čeka u bolnicama prve kategorije – KB-u Dubravi, KB-u Merkur te KBC-ovima Osijek, Rijeka, Sestre milosrdnice, Split i Zagreb.

Dio pacijenata odustaje od čekanja i odlučuje se platiti pregled u privatnim ambulantama ne znajući da na njega može otići besplatno, s uputnicom svojeg liječnika obiteljske medicine.

Pritom treba znati da je ograničen broj ugovorenih postupaka u pojedinim privatnim klinikama i ambulantama za određene dijagnostičko-terapijske postupke, pa se raspoloživi termini za tekuću godinu vrlo brzo popune.

Provjerite na web-stranicama HZZO-a

Iz HZZO-a poručuju da je na njihovim stranicama objavljena tablica svih ugovorenih sadržaja u izvanbolničkoj specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti.

U tablicu su uvršteno koje su to sve ugovorene privatne poliklinike, u kojim djelatnostima i za koju dijagnostiku. Napominju kako su na stranicama objavljeni i ugovoreni sadržaji zdravstvene zaštite u Hrvatskoj.

Također, objavljena je i tražilica postupaka pomoću koje osigurane osobe mogu pronaći u kojim se zdravstvenim ustanovama može obaviti određeni postupak.