Vodič za uputnice po bolnicama: Liste čekanja nikad nisu bile duže. Evo što možete napraviti

Vodič za uputnice po bolnicama: Liste čekanja nikad nisu bile duže. Evo što možete napraviti

Photo by National Cancer Institute on Unsplash

Liječnik nije dužan pacijenta naručiti kod specijaliste, ali može ako to želi, ima vremena i volje. Ima bolji uvid u slobodne termine bolnica, inače pacijent mora tražiti termin za sebe sam. I privatne klinike nešto nude.

Tri pandemijske godine produljile su ionako predugačke liste čekanja na preglede i zahvate. Donosimo vodič za bolje snalaženje prilikom naručivanja i odgovaramo na pitanje mora li se pacijent sam naručivati tako što će zivkati, odnosno elektroničkim putem se javljati svakoj od bolnica, ili to umjesto njega treba učiniti liječnik?, pišu 24sata

HZZO odgovara da obiteljski liječnik može, ali nije obavezan za pacijenta tražiti koja zdravstvena ustanova ima najbliži termin, i naručiti ga. To je, znači, dobra volja liječnika.

Od 2020. na snazi eUputnice

Od 1. listopada 2020. godine obiteljski liječnici više pacijentima ne izdaju papirnate crvene uputnice nego uputnica od liječnika automatski, elektroničkim putem, odlazi u sustav, dostupan bolnicama, domovima zdravlja i privatnim klinikama u koje se može s uputnicom. Nakon toga slijedi naručivanje pacijenta.

– Zdravstveni djelatnici primarne zdravstvene zaštite mogu, ali nisu u obvezi: pacijenta naručiti direktno na termin u zdravstvenoj ustanovi, uputiti zahtjev za dodjelom termina prema odabranoj zdravstvenoj ustanovi te u situacijama kad liječnik ocijeni da je to potrebno, i ispisati podsjetnik o izdanoj eUputnici, odgovara HZZO.

Kako dodaju, pacijenti i dalje imaju mogućnost naručiti se samostalno, uz obavezno navođenje matičnog broja osiguranika (MBO), kako bi se u sustavu pronašlo njihovu uputnicu. A da bi se pacijent sam naručio, mora otići na stranicu bolnice, ili fizički u bolnicu odnosno dom zdravlja, na šalter, ovisno kakvu praksu tko ima. Naručivanje je zapravo detektivska potraga, traži vrijeme i strpljenje. Nevjerojatno je da u eri digitalizacije, i svih programa koje je naše zdravstvo dosad uvodilo, još uvijek nemamo sustav u koji bi pacijent unio ime i MBO, a sustav mu izbacio ustanove s najbržim terminima, i upisao ga tamo gdje želi.

Ovako, pacijentima su na stranicama HZZO-a dostupna tri popisa – na prvom su sve zdravstvene ustanove u koje se s uputnicom može ići, Ugovoreni sadržaji zdravstvene zaštite u RH | HZZO . 

Drugi popis su sve privatne klinike i ordinacije u kojima je moguće nešto obaviti na uputnicu, POPIS PRIVATNIH KLINIKA I ORDINACIJA.

Treći popis je tražilica pomoću koje pacijenti mogu vidjeti koja ustanova obavlja određeni postupak, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje – HZZO

‘Liječnici bi trebali naručivati pacijente najviše što mogu, to nam je svrha’

– Meni nije obaveza za pacijenta pronaći termin u bolnici, ali nastojim to učiniti za svakoga, pogotovo za one starije, kaže obiteljska liječnica iz Splita, dr. Vikica Krolo, nekadašnja čelnica Koordinacije obiteljske medicine. Pacijente najčešće naručuje na prvi pregled.

– Ti su mi termini u sustavu najdostupniji, i to u cijeloj Hrvatskoj. S druge strane, ima pretraga na koje ne možemo naručiti pacijenta, primjerice za gastroskopiju mogu, ali za kolonoskopiju ne, ali mogu bolnici uputiti zahtjev da pacijenta naruče. Za neke postupke ne možemo pacijentu ni na koji način pomoći pa ga upućujemo da sam ode u bolnicu naručiti se, ili preko njihovog sustava, kaže dr. Krolo.

Na pitanje može li svog pacijenta naručiti i u privatnu kliniku koja ima ugovor s HZZO-om, odgovara kako u svome sustavu vidi samo neke privatnike, primjerice koji na uputnicu rade CT ili magnetsku rezonancu (MR).

– Javim im se, i ako nemaju odmah termine, povratno se oni jave meni, kaže liječnica.

Neki dijagnostički postupci u Zagrebu su na uputnicu dostupni u 22 privatne klinike odnosno ordinacije, u Osijeku, Rijeci i Splitu u tri. U potonja tri grada uglavnom na uputnicu nude CT i MR snimanje, kao i PET CT. U Zagrebu se može i na neke postupke umjetne oplodnje, mamografiju, dostupna je i ergometija, holter EKG, ultrazvuk srca i slično, dok se u jednoj privatnoj klinici na uputnicu primaju i pacijenti za radikalno zračenje tumora prsnog koša.

I privatno se termini popunjavaju jako brzo, ali treba probati.