‘Uništili smo skoro dva milijuna doza cjepiva protiv covida. Radi se o desecima milijuna eura‘

‘Uništili smo skoro dva milijuna doza cjepiva protiv covida. Radi se o desecima milijuna eura‘

Upitan koliko smo novca izgubili odgovorio je da su cijene cjepiva tajna

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku da je Hrvatska uništila nešto manje od 2 milijuna doza cjepiva protiv COVID-a, a iako nije otkrio koliko smo točno novca izgubili, potvrdio je da je riječ o desecima milijuna eura, piše hrt.hr.

Odgovarajući na pitanje koliko je cjepiva protiv COVID-a uništeno, Capak je rekao da je cilj bio osigurati dostupnost cjepiva za našu populaciju te da je Europska komisija potpisala ugovore s farmaceutskom industrijom koja je osigurala velike količine cjepiva i dobru dostupnost.

– Ti ugovori nose sa sobom onda da imamo i određene obaveze – dakle, da primimo one doze koje smo ugovorili, a Europska komisija sada intenzivno pregovara s farmaceutskom industrijom i mi smo već mnoge te doze odgodili, ali neke od njih ne možemo odgoditi i rezultat toga je da sad, kad imamo niski broj cijepljenja dnevno, imamo prilično velike količine cjepiva, rekao je Capak.

Upitan koliko smo novca izgubili odgovorio je da su cijene cjepiva tajna.

– Ali mogu vam reći da smo mi do sada, što iz naših zaliha, dakle s centralnog skladišta u Hrvatskoj, i što kod samog proizvođača, uništili nešto manje od 2 milijuna doza cjepiva. Ali smo istovremeno gotovo 4 milijuna doza donirali, rekao je Capak.

Je li točno da je riječ o desecima milijuna eura?

– Naravno, nažalost je to tako, rekao je Capak, dodajući da je to rezultat takvih ugovora te da bi neispunjavanje tih obaveza dovelo do još većih sankcija.

Capak je među ostalim rekao da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja ima dobrovoljno cijepljenje protiv HPV-a za djevojčice i dječake.

– Smatramo da je to bila jako dobra odluka zbog toga što to cjepivo sprječava karcinome, a hoće li to cijepljenje postati obaveza – to je predmet dugotrajnih diskusija, rekao je Capak.

– To je isto tako i svjetonazorsko pitanje i smatramo da je bolje da se u ovom trenutku ostane dobrovoljno cijepljenje, a kroz sljedeće godine vidjet ćemo bi li možda postalo obavezno, dodao je, piše hrt.hr.