Recept: Bijele šparoge sa 3 šarena umaka bogata okusima

Recept: Bijele šparoge sa 3 šarena umaka bogata okusima

Fine bijele šparoge uz zeleni umak od graška i metvice, pikantni od čilija i manga te kremasti od smrčka pravi su gastronomski užitak

Kreni u sezonu šparoga uz recept za tri vrste umaka koji će naglasiti bogatu aromu bijelih šparoga, ovog kraljevskog povrća. Jer, složit ćeš se s nama sigurno, ne postoji savršeniji proljetni jelovnik od onog na kojem kraljuju šparoge – bez obzira na to jesu li divlje ili uzgojene, zelene ili bijele.

Bijele šparoge osim što se razliku po boji od ‘popularnijih’ zelenih, jer pri uzgoju nemaju pristup sunčevoj svjetlosti s obzirom na to da rastu ispod zemlje i pokrivene su plastikom pa izdanci ostaju zakinuti za proces fotosinteze i stvaranje klorofila koji je zaslužan za zelenu nijansu, bijele šparoge su i deblje od zelenih, ali nježnijeg okusa.

Ono što je važno znati pri kuhanju – treba im malo više pripreme: stabljikama obavezno oguli vanjski sloj i odreži donji dio, piše gastro.24sata.hr.

Šparoge s tri vrste umaka

Sastojci:
2,5 kg bijelih šparoga
30 g đumbira
2 žličice ulja naribana korica
1 neprskane limete
2 žlice soka od limete
1 crvena ljuta papričica
1 žlica nasjeckanog peršina
2 g sušenih smrčaka
170 g maslaca
2,5 žlice šećera
300 g smrznutog graška
2 ljutike
200 ml juhe
1 žlica nasjeckane metvice
150 g creme fraiche
1 mango
5 žumanjaka
1 žličica soka od limuna
sol i papar

Postupak:

1. Šparoge oguli i odreži im drvenaste krajeve. Potom ih kuhaj 20 minuta u 2 litre kipuće vode u koju treba dodati 30 g maslaca, 2 žlice šećera i malo soli.

2. Napravi umak od graška i metvice: Grašak blanširaj u vrućoj vodi pa ga ocijedi. Ljutike oljušti, nareži na kockice, propirjaj na 20 g maslaca te pospi ostatkom šećera. Dodaj grašak i juhu, poklopi da para može izlaziti i pirjaj 6-8 minuta. Umiješaj metvicu pa umak izmiksaj. Umiješaj creme fraiche, protisni umak kroz sito te ga posoli i popapri po ukusu.

3. Napravi umak od manga i čilija: Mango oguli, izvadi košticu pa očišćeno meso ploda nareži na kockice. Đumbir oguli, nasitno nasjeckaj i propirjaj na vrućem ulju. Dodaj i kratko poprži mango, potom sok od limete i koricu te sve izmiksaj. Papričicu očisti, operi i nasjeckaj te s peršinom umiješaj u umak. Posoli i popapri.

4. Napravi umak od smrčaka: Smrčke namači 20 minuta u 150 ml vode pa ih ocijedi. Tekućinu procijedi kroz sito pokriveno kuhinjskim ubrusom. Žumanjke istuci sa solju, paprom, sokom od limuna i tekućinom od namakanja smrčaka na pari, potom umiješaj kockicu po kockicu hladnog maslaca. Umak kušaj, po ukusu začini još s malo soli i papra te ukrasi vlascem i smrčcima.

5. Šparoge ocijedi. Umak od graška i metvice lagano zagrij te posluži sa šparogama i ostalim umacima te primjerice sa sirovom šunkom.