OBILJEŽENA 31. OBLJETNICA STRADANJA GRADA SLAVONSKOGA BRODA POD NAZIVOM „SJETIMO IH SE S PONOSOM I TUGOM“

OBILJEŽENA 31. OBLJETNICA STRADANJA GRADA SLAVONSKOGA BRODA POD NAZIVOM „SJETIMO IH SE S PONOSOM I TUGOM“

Slavonski Brod danas se prisjeća jednog od najtežih i najžalosnijih dana tijekom Domovinskog rata. Komemoracijom pod nazivom “Sjetimo ih se s ponosom i tugom” obilježena je danas 31. obljetnica 3. svibnja 1992. godine. Samo tijekom toga dana, život je izgubilo 16 Brođana, među kojima i šestero djece, sedmo dijete umrlo je naknadno kao posljedica ranjavanja, a 60 ljudi je ranjeno, od toga 30 teško.

U znak sjećanja na poginulu djecu, kao i na sve nevine žrtve rata, u organizaciji Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Brodsko-posavske županije i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, uz potporu Brodsko-posavske županije i grada Slavonskoga Broda, program obilježavanja ove tužne obljetnice započeo je zajedničkom molitvom i svetom misom za sve poginule branitelje i civilne žrtve rata u kapeli sv. Ane u Tvrđavi Brod, a potom su položeni vijenci i upaljene svijeće kod spomenika „Djevojčica“ i kod spomenika poginulim braniteljima kod Kazališno-koncertne dvorane „Ivana Brlić Mažuranić“.

Prisjećanju na jedan od najtežih dana prošlosti za grad Slavonski Brod priključili su se i predstavnici Brodsko- posavske županije na čelu sa županom Danijelom Marušićem. Vijence su položila izaslanstva roditelja poginule djece, izaslanik Ministarstva branitelja, državni tajnik Špiro Janović, zamjenica gradonačelnika Grada Slavonskog Broda Martina Martić Puača, predstavnici Policijske uprave Brodsko-posavske te udruga proisteklih iz Domovinskog rata kao i predstavnici političkih stranaka.

Za vrijeme Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj ubijeno je 402 djece, od toga 28 u Slavonskome Brodu koja je po broju stradale djece u ratnim danima prvi grad u Hrvatskoj. Najviše ih je izgubilo život upravo u svibnju 1992. godine, a za njihovo stradanje do danas nitko nije odgovarao.

Svi sudionici komemoracije uputili su se zatim do spomenika poginulim braniteljima, gdje su polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća iskazali poštovanje svim poginulim i stradalim hrvatskim braniteljima.