Inflacija u Hrvatskoj usporava peti mjesec zaredom

Inflacija u Hrvatskoj usporava peti mjesec zaredom

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u travnju 2023. u odnosu na travanj 2022. (na godišnjoj razini) u prosjeku su bile više za 8,9 posto, objavio je Državni zavod za statistiku., javlja HRT

Tako je stopa inflacije nastavila padati peti mjesec zaredom. Maloprodajne cijene su u odnosu na ožujak 2023. (na mjesečnoj razini) u prosjeku više za 1,0 posto. 

Na godišnjoj razini, najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u skupinama hrane i bezalkoholnih pića, za 15,7 posto, te u restoranima i hotelima, za 15,5 posto. 

Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva poskupili su, pak, za prosječno 10,8 posto, dok su cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva porasle za 8,6 posto.

Odjeća i obuća poskupili su na godišnjoj razini za 8,0 posto, dok su cijene rekreacije i kulture porasle za 7,2, zdravlja za 5,9, a alkoholnih pića i duhana za 5,1 posto.

Na mjesečnoj su razini, pak, najviše u prosjeku porasle cijene odjeće i obuće, 6,2 posto, dok su cijene u restoranima i hotelima porasle 2,1 posto.

Cijene hrane i bezalkoholnih pića porasle su u travnju na mjesečnoj razini za 1 posto.

Time je DZS revidirao svoju prvu procjenu objavljenu početkom mjeseca koja je predviđala stopu inflacije od 8, 8 posto.