Kirurg otkrio u kakvom je stanju radnik koji je ozlijeđen u eksploziji zvončića: “Puno malih gelera prošlo mu je kroz cijelu šaku”

Slaven Babić, specijalist opće kirurgije screenshot Dnevnik.hr

Eksplozija u središtu Zagreba na zgradi koja se obnavlja šokirala je građane

U središtu Zagreba odjeknula je eksplozija. Dok su radnici popravljali krov na zgradi na Strossmayerovu trgu, naletjeli su na eksplozivnu napravu, vrlo vjerojatno zaostalu iz Domovinskog rata. Jednom radniku teško je ozlijeđena šaka.

Zagreb eksplozija zvončić

“Čovjek je došao s teškim tjelesnim ozljedama, kompliciranim otvorenim prijelomima. Ima jako puno gelera, malih komada iz eksplozivne naprave koje su mu prošli kroz cijelu šaku. Svatko je u šoku, i ljudi koji su bili uz to. Problem je malo i jezik jer on ne govori hrvatski, nego se služi engleskim”, rekao je za Dnevnik Nove TV Slaven Babić, specijalist opće kirurgije.

Morao je na operaciju i ostat će nekoliko dana u bolnici. Građani koji žive u blizini mjesta eksplozije su u šoku.

“To je bilo tako jako. Sad sam došla pogledati je li s autom sve u redu”, rekla je Dubravka.

Opasnosti za prolaznike, kažu iz MUP-a, nije bilo. Gradilište je bilo zatvoreno tijekom očevida dok nije utvrđeno da je sigurno.

“Sredstvo ima svoje zadane parametre i količinu eksploziva tako da eksplozija nije mogla biti veća nego što je bila”, rekao je za Dnevnik Nove TV Zlatko Sekačić, voditelj Protueksplozijske službe PU zagrebačke.

Dvojica radnika došla su na preventivni pregled i nisu htjeli pred kamere, a kažu da je njima zvonilo u ušima, ali da vidljivih ozljeda nemaju.

“Po njihovim pričama, skidali su postojeći materijal i pri tom rolanju došlo je do eksplozije”, rekao je Babić.

Zaostali zvončići iz 1995., kada je Zagreb raketiran, postojali su i na krovu dječje bolnice u Klaićevoj. Tamo su ih pronašli prije 10 godina.

“Kod sanacije krova sve je pregledano, ali kod pomicanja jedne grede nađena je neka naprava. Radnici nisu prvo znali o čemu se radi, sreća da se nije dogodila tragedija. Mislili su da je to neka žarulja, ali su ipak pozvali policiju”, rekao je Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti.

Nakon raketiranja, policija kaže, grad se čistio, a sada rade po dojavi.

“Procjena o broju sredstava mi nemamo. Da znamo, mi bismo promptno reagirali i uklonili tu opasnost”, rekao je Sekačić.

Oko eksplozije koja se dogodila danas još je neodgovorenih pitanja. Iz građevinske tvrtke koja popravlja krov kažu da ozlijeđeni nije njihov radnik, a na pitanje preko koga radi na njihovu gradilištu Dnevnik Nove TV nije dobilo odgovor. Sve će istražiti i Državni inspektorat, piše Dnevnik.hr.