Oporba nezadovoljna novim modelom izbornih jedinica: “HDZ ponovno krade izbore”

Oporba nezadovoljna novim modelom izbornih jedinica: “HDZ ponovno krade izbore”

Premijer Andrej Plenković predstavio je novi Zakon o izbornim jedinicama kojeg je oporba dočekala na nož.

Plenković je za prijedlog Zakona o izbornim jedinicama rekao da se radi o “manjoj modifikaciji postojeće karte”  te naveo da će čak 78 posto birača, odnosno četiri petine, ostati u izbornim jedinicama u kojima se trenutno nalaze.

“Sve jedinice imaju svoju geografsku koheziju”, naglasio je ponovivši kako će samo 22 posto birača svoje pravo glasanja konzumirati u nekoj drugoj izbornoj jedinici.

Plenković je istaknuo da su željeli zadržati postojeći model od 10 jedinica u kojima se bira 14 zastupnika.

“Želim živjeti u zemlji liberalne demokracije”

Anka Mrak Taritaš predsjednica Glasa, kaže kako je imala osjećaj da je najbolje da je uzela tupu žicu u ruke i krenula rezati žile jer nakon svega što je čula od premijera.

“Želim živjeti u zemlji liberalne demokracije, zemlji za mlade ljude u kojima su neke stvari posložene u kojima se ne manipulira nekim situacijama”, kaže Anka Mrak Taritaš i naglašava da je način na koji je premijer neke stvari govorio tijekom iznošenja primjedbi na njegov prijedlog Zakona o izbornim jedicnama je ispod svake razine, pogotovo to kako je vrijeđao profesore ustavnog prava i druge stručnjake.

Smatra da Plenković čini sve da građani kažu da ne znaju u kojoj su izbornoj jedinici i da ne izađu na izbore. “Dakle on čini sve da izlaznost na izbore bude što manja”, kaže Anka Mrak Taritaš.

Smatra da Plenković zadovoljava toliko formu, ali da je bitno vidjeti sadržaj.

Smatra da umjesto da odradimo izbore koji su u skladu s Ustavom, na kojima građani znaju koga biraju, da opet dobivamo HDZ-ov inžinjering.

“Tko može objasniti što zajedničko imaju sgrađani Novske i Vira? Dakle takve jedinice pokazuje da pojedinac i male stranke na izborima ni neće moći sudjelovati i premijer u tome ne vidi problem”, kaže Mrak Taritaš.

“HDZ ponovno krade izbore”

Sandra Benčić  iz Kluba Možemo kaže da cijeli prijedlog dokazuje da je cijeli proces donošenja prijedloga Zakona i ishod potpuno arbitraran i dokazuje da HDZ ponovno krade izbore i namještanjem izbornih jedinica sebi povećava šanse za uspjeh.

“Od danas nijedna izborna jedinica ne prati granice županija, jer svaka izborna jedinica jednu županiju cjepka”, kaže Benčić i dodaje da smo vidjeli i to da je prijedlog išao kontra odluka UStavnog suda, a to je da imamo sedmu izbornu jedinicu u kojoj građani iz Novske glasuju s ljudima s Paga.

“Prijedlog nije u skladu s odlukom Ustavnog suda”

A nisu zadovoljni ni IDS-ovci.

Po njegovoj ocijeni, analizirajući izborne jedinice, mnogo je toga apsurdno, pa tako primjerice VIII. izborna jedinica ne obuhvaća više istarski poluotok u cijelosti, nego Matulji sad spadaju u VII. izbornu jedinicu.

“Zakonodavac očito smatra da građani Matulja imaju različite probleme i prioritete od građana Istarske županije i Grada Rijeke, ali iste s građanima Siska i Gorskog kotara, s kojim će sad dijeliti izbornu jedinicu. To ne samo da nema smisla, nego nije u skladu s odlukom Ustavnog suda, koji kaže da granice trebaju pratiti što više prirodne i administrativne granice Hrvatske”, istaknuo je predsjednik IDS-a Dalibor Paus.

“Neće vam pomoći prekrajanje jedinica, izgubit ćete izbore”

Zastupnik Marin Miletić (Most) poručio je u četvrtak premijeru Andreju Plenkoviću, komentirajući novi zakon o izbornim jedinicama, da mu neće pomoći prekrajanje izbornih jedinica jer će svejedno izgubiti izbore.

„Zaboli nas đon premijeru, ne bojimo vas se i jedva čekamo izbore“, poručio je zastupnik u saborskom govoru na slobodnu temu, nakon što je Plenković predstavio novi zakon o izbornim jedinicama.

Neće vam pomoći prekrajanje jedinica, kao ni to što su Matulji u istoj jedinici sa Obrovcem i Petrinjom, neće vam pomoći sve što radite, jer će se probuditi uspavani dio naroda koji nije izlazio na izbore, njima vas je dosta, rekao je Miletić.

Prozvao je Plenkovića da je iz zemlje „rastjerao“ pola milijuna građana, njegova je vlast izgradila koruptivnu hobotnicu, a ne vodi brigu o činjenici da ističe moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima.

Što god činili neće biti dostatno, vlast ćete izgubiti, ustvrdio je Miletić., prenosi N1