Pogledajte kako izgledaju nove izborne jedinice: “Za 22 posto birača mijenja se jedinica, najveće promjene u Zagrebu”

Pogledajte kako izgledaju nove izborne jedinice: “Za 22 posto birača mijenja se jedinica, najveće promjene u Zagrebu”

Novi zakon o izbornim jedinicama donosi prekrojene izborne jedinice kako bi se uravnotežio broj birača i osigurala jednaka težina glasa. “Izbornu jedinicu promijenit će samo 22 posto birača”, poručio je premijer Plenković., javlja dnevnik.hr


Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar pravosuđa Ivan Malenice predstavili su prijedlog novog Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor

Premijer Andrej Plenković rekao je uvodno kako se radi o manjoj modifikaciji postojeće karte izbornih jedinica. Radi se o zakonu koji ima 17 članaka. 

“Ono što je bitno je da je Vlada razmotrila odluku Ustavnog suda od 7. veljače ove godine, a koja se odnosi na četiri poruke. Prva je osigurati jednaku težinu glasa, a to znači tamo gdje je zbog demografskih trendova broj birača manji. Najveća odstupanja su u 4. izbornoj jedinici, a najviše u 9. Druga je poruka da izborne jedinice moraju što više pratiti administrativne granice županija i općina. Treća poruka je da odstupanja ne bi smjela biti veća od +/- 5 posto. Zadnja poruka je da bi novi zakon trebalo donijeti do 1. listopada ove godine”, rekao je Plenković. 

Rekao je da je u političkom smislu Vlada htjela zadržati postojeći model od 10 izbornih jedinica u kojima se bira po 14 zastupnika. 

“Ustavni sud nije rekao da trebamo potpuno promijeniti izborni sustav. Kako bismo bili sigurni da se radi o manjoj modifikaciji dokaz je da će 78 posto birača nakon ove modifikacije ostati u izbornim jedinicama u kojima su i trebali”, rekao je Plenković. 

Odstupanja koja će se korigirati: 

Andrej PlenkovićOdstupanja po izbornim jedinicama(Foto: DNEVNIK.hr) 

Najveće odstupanje u novom sustavu izbornih jedinica od prosjeka birača u novom modelu je 2,2 posto i to u 10. izbornoj jedinici.

“Nastojimo da jedinice budu što sličnije po broju birača zbog budućih demografskih trendova”, poručio je premijer.  

Najveću promjena je u Gradu Zagrebu koji će umjesto dosadašnje četiri izborne jedinice imati tri. 

“Otklanja se prigovor da na Jarunu ili u Brezovici glasuju s biračima na jadranskoj obali. Grad Zagreb je u 1. 2. i 6. izbornoj jedinici”, istaknuo je. 

Ministar Ivan Malenica rekao je da bi prijedlog Zakona danas ili sutra trebao biti poslan u javno savjetovanje kako bi svi mogli dati primjedbe, a potom treba proći dva čitanja u Saboru. 

Parlamentarni izbori trebali bi se održati na proljeće iduće godine. 

Na pitanje s obzirom da je Ustavni sud izrazio sumnju u ispravnost registra birača, Plenković je odgovorio protupitanjem: “Na kome je odgovornost za promjenu prebivališta i boravišta. Imamo registar birača koji je vjerodostojan izbor i koji se mijenja na dnevnoj bazi. Teret je na biračima koji imaju i prava i obaveze.”

Ustavni sud, rekao je Plenković, ne bi se trebao petljati u to kakav ćemo izborni sustav imati. 

Nove izborne jedinice

Andrej Plenković1 izborna jedinica(Foto: DNEVNIK.hr)

Andrej Plenković2. izborna jedinica(Foto: DNEVNIK.hr)

Andrej Plenković3. izborna jedinica(Foto: DNEVNIK.hr)

Andrej Plenković4. izborna jedinica(Foto: DNEVNIK.hr)

Andrej Plenković5. izborna jedinica(Foto: DNEVNIK.hr)

Andrej Plenković6. izborna jedinica(Foto: DNEVNIK.hr)

Andrej Plenković7. izborna jedinica(Foto: DNEVNIK.hr)

Andrej Plenković8. izborna jedinica(Foto: DNEVNIK.hr)

Andrej Plenković9. izborna jedinica(Foto: Vlada RH/Screenshot)

Andrej Plenković10. izborna jedinica(Foto: Vlada RH/Screenshot)