Drama na sudu u Zambiji, Pernar: On je bio žena, a sad je muškarac. Ne može posvojiti djecu!; Prijetio mu je zatvor zbog nepoštivanja suda, ali mu je sutkinja oprostila

Drama na sudu u Zambiji, Pernar: On je bio žena, a sad je muškarac. Ne može posvojiti djecu!; Prijetio mu je zatvor zbog nepoštivanja suda, ali mu je sutkinja oprostila

U petak se na Visokom sudu u Ndoli saslušavaju posljednji svjedoci tužiteljstva na suđenju protiv osmero Hrvata optuženih za trgovinu ljudima. Moguće je da sutkinja odmah odbaci optužbe i pusti Hrvate na slobodu. Među svjedocima je i Ivan Pernar.

Kako piše 24 sata, Pernar je napravio pravu dramu sudu, derao se i urlao. Odvjetnici obrane rekli su da će ga optužiti za nepoštivanje suda.

– Ivan Pernar izazvao je smijeh na sudu kada je prilikom prepoznavanja prišao optuženiku i viknuo ‘ovo je žena koja sada tvrdi da je muškarac’.

Pernar je u svom iskazu na sudu rekao da je u siječnju ove godine iz hrvatskih medija došao do saznanja da su osmorica Hrvata uhićeni u Zambiji. Tada je kaže, počeo sumnjati u zakonitost posvojenja.

Rekao je da je jedan od optuženih rođen kao žena. Rekao je da je informaciju dobio nakon što je taj optuženi snimio dokumentarni film o svojoj tranziciji te da ga poznaje jer je javna osoba u toj zemlji.

Rekao je i da je taj optuženi proglašen i LGBT osobom godine, a tada je bio poznat kao žena. Kazao je i da je taj optuženi njegov susjed u Zagrebu – ispričala je za 24 sata zambijska novinarka.

Kazao je i da kao transrodna osoba ne može posvojiti dijete.

– Pernar je rekao da je nakon što su informacije procurile kroz hrvatske medije, uhićenje Hrvata izazvalo kontroverzu, tvrdeći da je u DR Kongu poznato da transrodne osobe ne mogu posvajati djecu prema članku 653. kongoanskog obiteljskog zakona.

Pernar je dalje naveo da prema njegovim saznanjima stranci ne smiju posvojiti dijete iz DR Konga – ispričala je zambijska novinarka za 24sata.

– Onda sam otputovao u Beograd gdje se nalazi veleposlanstvo i pitao za dokumente i je li točno da su ih oni potpisali, međutim Diu-Merci Ghata rekao mi je da godinama nisu pečatirali nikakve dokumente o posvajanju i to od 2017. Kad sam čuo, bio sam u šoku i odlučio sam objaviti snimku onoga što je on rekao na svojoj Facebook stranici i Telegramu, a objavili su ga i hrvatski mediji, to je bilo spektakularno jer je tada prvi put jedan kongoanski dužnosnik govorio o toj temi – kazao je Pernar u iskazu.

– Pernar je optužio i jednog državnog odvjetnika iz Hrvatske da radi zajedno s osmoricom Hrvata jer je vidio sliku na kojoj su on i jedan optuženik zajedno. Ispričao je sudu da je potom otputovao u Zambiju i prijavio slučaj. U međuvremenu, tijekom unakrsnog ispitivanja od strane jednog od branitelja, Gidiona Kalandanye, Pernar je pitanje tog odvjetnika opisao kao besmislicu. Tad je odvjetnik zatražio od suda da se Pernara odvede u zatvor jer ne poštuje sud, a prije toga se Pernar još derao – ispričala je za 24sata novinarka iz Zambije.

Kako doznaju od zambijske novinarke Pernar je potpuno poludio kad su ga odvjetnici pitali je li njegov dolazak u Zambiju uzrokovan time što se ponovno želi kandidirati na idućim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj pa želi da se opet o njemu piše u hrvatskim medijima.

Sutkinja je potom otišla na pauzu kako bi donijela odluku o zahtjevu obrane da se Pernara pošalje u zatvor zbog nepoštovanja suda. Kad se vratila u sudnicu, donijela je odluku da ne ide u zatvor, oprošteno mu je dosadašnje ponašanje nakon što se ispričao sudu.

Kako javlja suradnik Jutarnjeg lista, Pernar je na sudu rekao i da je podnio prijavu protiv Hrvata jer su “krivotvorili dokumenta za posvajanje djece”.