Tomaševića pitali tko će s trona svrgnuti HDZ: ‘Pa, mi!’. Zašto neće poskupjeti vrtići, ZET karte i sapun…

Tomaševića pitali tko će s trona svrgnuti HDZ: ‘Pa, mi!’. Zašto neće poskupjeti vrtići, ZET karte i sapun…

Gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević gostovao je u RTL Direktu.

Jučer smo vidjeli tu “poreznu reformu”. Jeste izračunali bez koliko će novca Zagreb ostati i što sad?

“Ukidanjem prireza znači da će Zagreb ostati bez milijardu kuna što je otprilike 10 posto naših prihoda. Međutim da se smanjuje porezna osnovica jer se povećava osobni odbitak, tu je gruba procjena da ćemo ostati i bez 300 milijuna kuna. Ostat ćemo i u nešto manjem iznosu zato što se povećava plafon plaća godišnjih, kada nastupa ova viša stopa poreza koja je trenutno 30 posto. Imamo nižu stopu od 30 posto i za one najviše plaće stopu od 30 posto”, govori.

“Najviše ljudi koji u Hrvatskoj živi, koji plaća tu stopu, živi u Zagrebu”, dodaje.

Što sad?

“U svakom slučaju ćemo, u 24 sata pričali smo s koalicijskim partnerima i jer Gradska skupština donosi takve odluke, vratit ćemo, kompenzirat ćemo toliko koliko je prijedlogom Vlade omogućeno da vratimo stopu poreza na dohodak i za jednu i za drugu. U promil je definirano da taj prirez možemo kompenzirati s točno tolikim povećanjem porezne stope i to ćemo napraviti. Smatram da je to nužno jer Grad Zagreb je jedini grad u Republici Hrvatskoj koji je obvezan raditi suficit u proračun, višak, u 5 idućih godina, kako bi neutralizirali deficit koji je napravila prethodna vlast”, tvrdi.

“Mislim da je bolje kompenzirati odmah ukidanje prireza povećanjem stope poreza na dohodak zato što porez na dohodak u Zagrebu, od zaposlenih Zagrepčana plaća samo 30 posto Zagrepčana koji ima najviše plaće. To je socijalna pravednije nego da to kompenziramo povećanjem cijena, primjerice ako raste plaća ZET karte ona je jednaka za sve građane, i one s manjim plaćama i onima s većim plaćama”, navodi.

“A ponavljam, porez na dohodak plaća 30 posto Zagrepčana s najvećim plaćama”, kaže potom.

“Imamo dodatni dio od 300 milijuna kuna, vidjet ćemo što ćemo morati poskupjeti od usluga ili ćemo na neki drugi način kompenzirati, to je za razgovor s koalicijskim partnerima, o tome ćemo odlučiti idućih tjedana i mjeseci”, govori

Tramvajska karta od 4 kune. To je nerealna cijena?

“Hoćemo stimulirati javni prijevoz, najjeftinija je u ovom dijelu Europe. Građani za taj prirez i porez koji uplaćuju u proračun Grada Zagreba… Milijarda kuna, točno koliko je taj prirez je iznos koji grad subvencionira ZET-u. To je otprilike 80 posto troškova ZET-a dolazi iz proračuna Grada Zagreba. Mi tako financiramo tu kartu koja bi tržišno koštala 30 kad ne bi bilo tih subvencija. I što je najbolje, to radimo ne samo za Zagrepčane nego za sve građane koji dolaze u Zagreb koristiti tu subvencioniranu kartu. Velika gorica, Samobor, Sveta nedelja, Bjelovar. Čak i gradova koji nemaju prirez. Svi građani koji kada dođu u Zagreb svi koriste jeftinije karte kazališta, muzeja, javnog prijevoza, ZOO-a. Sve mi to subvencioniramo”, rekao je.

Zašto joj onda ne povećate cijenu?

“Svaki grad u Europi subvencionira javni prijevoz. Glavni grad Estonije 100 posto subvencionira, javni prijevoz je besplatan. Upitna je situacija što mi imamo zbroj pojedinačnih karata koji je jeftiniji. Da se svaki dan vozite tramvajem, od pokaza mjesečnog. Tu su sigurno korekcije cijena će biti, ali definitivno kad gledam kompenzaciju, koju moram kompenzirati jer ostajemo bez milijardu kuna prireza, svakako mislimo da je socijalno pravednije odmah to kompenzirati s maksimalnom stopom, i jednom i drugom”, smatra.

Ne isključujete da će poskupjeti?

“Milijardu kuna grad subvencionira gradske vrtiće. Najjeftiniji su u Hrvatskoj. Da kažem za one građane koje to ne znaju. Najveću cijenu koju plaćaju Zagrepčani je 600 kuna za cjelodnevni boravak. S druge strane neki plaćaju 150 kn, drugi ništa, ovisno o cenzusu”, tvrdi.

Na stav da je to nerealna cijena za mjesec dana kaže: “Vrtići će biti zadnje što želim poskupjeti jer smatramo da je predškolski odgoj kao i obrazovanje trebaju biti pravo apsolutno svakog djeteta i da to nisu stvari koje trebamo poskupjeti. Ali s druge strane, obvezali smo se napraviti iskorak u izgradnji kapaciteta, zato smo revidirali mjeru roditelj odgojitelj, zato smo krenuli u izgradnju novih vrtića, zaposlenje novih odgojitelja u vrtićima i vjerujem da ćemo do kraja mandata ostvariti mjeru vrtići za sve, imamo godinama prije nas da se tisuće djece ne uspije upisati u vrtiće zbog nedovoljnih kapaciteta, jer je 15 puta više otišlo za mjeru roditelj odgojitelje”, rekao je.

Mislite da je to politički potez kojim vam vlada, kako kaže Zoran Milanović, sapuna dasku?

“U svakom slučaju, svi veliki gradovi će prvenstveno biti pogođeni ovim, ne samo oni. Ali Grad Zagreb kao veliki grad i županija u isto vrijeme mi ćemo definitivno imati najviše smanjenje prihoda. Povećat ćemo stope, a drugi dio ćemo vidjeti. Moramo napraviti računicu. Sve što smanjuje prihod Grada Zagreba loše je za Grad Zagreb jer to znači da to moramo kompenzirati kroz poskupljenje usluga ili kroz povećanje poreza”, govori.

“Samo da dodam, kad se govori o nesposobnim gradonačelnicima, da se kroz EU fondove može povećati prihode. Mi smo utrostručili povlačenje fondova u odnosu na bivšu vlast. Samo prošle godine smo pola milijarde kuna povukli iz EU fondova”, dodaje.

Dobit ćemo Mini Manhattan?

“To je projekt Jarun Panorama, rotor jug, zemljište je uz rotor, južna obala Save, gradska skupština 2008. godine izglasava GUP za to zemljište. Odlučuje kolika je izgradnja, ogromna je. Ja bih sigurno kao tada zastupnik glasao protiv 2017. prošla vlast izdaje lokacijske dozvole, godinu kasnije prodaje gradsko zemljište privatnom investitoru i u ožujku dolazi poziv investitora dolazi tužbom, vrijedna otprilike 50 milijuna eura, odštete koja bi pala na gradski proračun. Nakon svih dozvola i privatnih zemljišta koje bi mi onda usporavali ili onemogućavali taj projekt.

Oko rizika tužbe, ne samo da su mi sve gradske službe to provjerile, da bi izgubili nego su mi i vanjska odvjetnička društva provjerila, da budemo sigurni da je to zaista tako.

Uspjeli smo bar smanjiti štetu u toj velikoj izgrađenosti. Uvjerili smo investitora, da grade 350 stanova, a nije predviđen ni jedan vrtić. Kao i sve drugo kako se radilo. Uspjeli smo uvjerili da jednoj od tih zgrada bude vrtić. Jedan dio infrastrukture ide aneksom ugovora na teret investitora, a ne na teret grada”, rekao je.

Dinamov stadion?

“vode se razgovori s Vladom i sa Zagrebačkom nadbiskupijom. U završnoj su fazi da se riješi imovinsko-pravno pitanje. Mi paralelno s tim pripremamo urbanistički natječaj, do kraja godine će krenuti i gradnja, proširenje kapacitete u Kranjčevićevoj. Tri puta ćemo da bude zamjenski dok se Maksimir gradi”, istaknuo je.

Nema više Snježne kraljice?

“Nije u kalendaru FIS-a, čuo sam da će se Hrvatski skijaški savez žaliti, ali moram reći da smo se prije nekog vremena savezu kako smo i obećali, komunicirali da nećemo iz proračuna financirati Kraljicu. Prije odluke FIS-a, prvo smo smanjivali s 10 na 2,5 milijuna kuna i išli smo postepenom ukidanju financiranju iz proračuna”, kaže.

Ima li itko šansu skinuti HDZ s vlasti?

“Apsolutno”, tvrdi.

Tko to?

“Pa mi. Ne vjerujem baš sami, ali u svakom slučaju ili predizbornom, ali ako budemo u stanju vjerujem da će biti postizborne koalicije. Vjerujem da progresivne strane mogu maknuti HDZ s vlasti i da je to potrebno Hrvatskoj”, zaključuje.