Zagreb – nepokošeni grad: “Građani nas zovu zbog alergija, nikada nije bilo ovako”

Zagreb – nepokošeni grad: “Građani nas zovu zbog alergija, nikada nije bilo ovako”

Nepokošena trava, šikara, osušeno cvijeće. To je Tomaševićev zeleni plan za Grad Zagreb. Trava se već tjednima nije kosila, kvartovi izgledaju zapušteno, a vrebaju i opasnosti.

Neki zagrebački kvartovi izgledaju kao džungla. Dubravka iz Zagreba kaže da je trava jako visoka, djetetu do ramena. “Ako se loptica može izgubiti onda znamo da je stavarno dosta visoka”, kaže. 

Josipov pas se doslovno može izgubiti u travi. “Ne vidim ga, doslovno”, kaže. Esad poručuje: “Mislim da je to neuredno, grozno izgleda i da to nije prihvatljivo”. “Ružno”, kaže Nikola. 

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević za zarasli Zagreb krivi – klimatske promjene. “U svibnju je palo četiri puta više padalina od prosjeka. Mehanizacija koju Zrinjevac ima za košenje ne može kositi travu dok je trava vlažna ili dok pada kiša”, napominje. Kiša je padala i u Osijeku, ali oni nisu zarasli.

“Mi smo se organizirali i produljili radno vrijeme, dosta je kiša padala za vrijeme radnog vremena, kosili smo po kiši”, kaže Igor Pandžić, direktor UNIKOM-a.

Očito je da Zagreb ima posebne kosilice pa je Grad sada pokrenuo javnu nabavu koja bi trebala završiti do kraja ljeta za kupovinu novih kosilica koje će moći raditi i u ekstremnim uvijetima, kaže novinarka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić Brunović. 

U Zavodu prate razinu peludi od 2013. “Nikada nije bila ovakva situacija za one koji su alergični na pelud trava. Nas svakodnevno otprilike 10-ak građana zove, žale se na tegobe. Prvi i osnovni savjet je da se alergičar makne od izvora na koji je alergičan”, kaže Barbara Stjepanović, iz NZJZ ”Dr. Andrija Štampar”. U Zagrebu to je sve teže, trave je sve više – pa bi mogao porasti broj alergičnih na politiku gradske vlasti., piše dnevnik.hr