Na današnji dan prije 18 godina Hajduk je osvojio zadnji naslov

Na današnji dan prije 18 godina Hajduk je osvojio zadnji naslov

Bila je to sezona u kojoj je Dinamo igrao Ligu za opstanak, Modrić i Ćorluka za Inter iz Zaprešića, a Hajduk je nakon pobjede nad Varteksom 6-0 osvojio svoj zadnji naslov prvaka….

Kakva je to fešta bila, fešta kakvu samo Split može prirediti. Tjedan dana ranije Hajduk je odigrao remi s Inkerom u Zaprešiću pa je odluka o naslovu nogometnog prvaka Hrvatske prolongirana za sedam dana, kada je na Poljud u okviru zadnjeg prvenstvenog kola  dolazio Varaždin na čijoj je klupi sjedio Ćiro Blažević. Pobjeda je Hajduku osiguravala obranu naslova prvaka i nitko nije sumnjao da će momci u bijelom doći do pobjede., pišu 24sata

Prisjetimo se kako je te sezone Dinamo igrao Ligu za opstanak i Hajduku je najveći konkurent za naslov bio “Div iz Zaprešića”, u čijim su redovima u toj sezoni igrali Luka Modrić, Vedran Ćorluka… A usput i kurioziteta da je pri vodstvu Dinama 7-0 protiv Zadra u zadnjem kolu njihova utakmica prekinuta u 62. minuti zbog toga što Zadar više nije imao dovoljno igrača u polju…

Bila bi to kruna jedne sjajne Hajdukove generacije, ali i turbulentne sezone u koju je Hajduk startao s Ivanom Katalinićem na klupi, koji je morao odstupiti nakon loših rezultata i europskog posrtanja protiv Shelbournea, pa ga je zamijenio Blaž Slišković. No ni on nije ostao do kraja, kad je pred kraj sezone počeo nizati remije stvar je u svoje ruke preuzeo Igor Štimac i preselio se iz fotelje sportskog direktora na klupu. Štimac je bio neiskusan trener, ali dovoljno mudar da na mjesto pomoćnog trenera/savjetnika postavi Peru Nadovezu, koji mu je pomogao da dovede momčad do naslova prvaka.

Od ranog jutra rijeke navijača slijevale su se prema Splitu, Poljud je bio dobro popunjen, preko 25.000 gledatelja, svi u bijelom, Torcida je pripremila specijalnu koreografiju, a Štimac i Nadoveza su na teren poslali postavu Balić, Blatnjak, Vučko, Vejić, Bartulović, Đolonga, Čačić, Biščević, Bušić, Kranjčar i Leko. Tijekom utakmice ulazili su Grgurović, Lovrek i Munhoz, a na terenu je viđena prava golijada.

Hajduk je zabio šest golova a prvi je zabio Hrvoje Vejić, volejem s desetak metara, neobranjivo već u prvoj minuti te riješio bilo kakve dvojbe oko naslova prvaka, ako ih je i bilo. Hajduk je preko Biščevića, Bušić i Čačića do poluvremena stigao do 4-0, a još dva gola su u drugom dijelu utakmice zabili Lovrek i Kranjčar.

Davno prije nego li je sudac Željko Širić označio kraj utakmice na klupi Hajduka je dobri duh tadašnje momčadi, fizioterapeut Domeniko Sisgoreo izvukao bijele sprejeve kojima su igrači ofarbali kosu jedni drugima, a kad je označen kraj, krenuo je stampedo s tribina na teren, na koji su ušle tisuće navijača kako bi podijelili radost osvajanja još jednog naslova. Bila je to i kruna mandata predsjednika Branka Grgića, pod čijim je vodstvom Hajduk osvojio tri prvenstva, Kup i dva Superkupa.

Bez obzira na sjajan niz trofeja Hajduk se u to vrijeme jako mučio s financijama, nije mogao zadržati momčad niti napraviti značajniji iskorak u Europi a utrka s financijski moćnijim Dinamom ih je jako iscrpila da su nakon te sezone jednostavno potonuli. Štimac je imao zanimljiv plan, odmah nakon završene utakmice Hajduka i Varaždina obznanio je kako će Ćiro Blažević postati trener Hajduka i činilo se kako Hajduk ulazi u jedno trofejno razdoblje. No vrlo brzo je Ćiro ispao od Debrecena, nakon toga otišao s klupe, otišao je i Niko Kranjčar i momčad je trebalo graditi iznova…