Tko će s kim pokušati srušiti HDZ s trona: Mogu li na izbore s Možemo SDP-ovci? Postavljaju se prvi uvjeti za postizborne koalicije

Tko će s kim pokušati srušiti HDZ s trona: Mogu li na izbore s Možemo SDP-ovci? Postavljaju se prvi uvjeti za postizborne koalicije

Uoči super izborne godine oporba preslaže redove, no o detaljima uglavnom šute. Kalikura se na sve strane, a postavljaju se i prvi uvjeti za postizborne koalicije. Dok je desnica konkretnija u svojim planovima s partnerima, SDP i Možemo još nisu objavili detalje svoje suradnje, piše RTL.

SDP još uvijek ne zna idu li u izbore s Možemo jer dogovora i dalje nema.

“Kada budu konkretizirani naravno da ćemo onda o tome moći javno govoriti, ali dio razgovora mora uvijek proći u miru jer bez tog mira oni se ne mogu voditi” rekao je Peđa Grbin (SDP) i dodao da neće o detaljima dosadašnjih pregovora.

Bez detalja je i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. O suradnji sa SDP-om na nacionalnoj razini tek se odlučuje.

“Rekao sam već da je postizborna koalicija sa SDP-om vjerojatna i da smo pokazali da u Zagrebu dobro funkcioniramo, ali da li će biti predizborne koalicije ćemo odlučiti sa članstvom i sa stranačkim tijelima”, kazao je Tomašević.

Za razliku od ljevice, na desnoj su strani razgovori puno konkretniji.

“Razgovarali smo o suradnji sa Suverenistima o stvaranju jednog političkog pobjedničkog bloka koji će pokrivati od centra pa na desno”, izjavio je Zvonimir Troskot (MOST).

“Razgovaramo o politikama, dosta dobro se u Saboru pokrivamo, odnosno pratimo jedne druge u našim inicijativama i smatramo da imamo jako dobru suradnju s njima, zapravo najbolju do sada koju smo imali u parlamentu”, rekao je Marko Milanović Litre (HS).

U kampanji je i Domovinski pokret.

“Nama u ovom trenutku HDZ nije poželjan koalicijski partner, a može li se HDZ promjeniti to je na njima”, rekao je zamjenik šefa Domovinskog pokreta Mario Radić za N1.

Suradnju s HDZ-om već sada isključuju Suverenisti, piše RTL.

“Sa HDZ-om nažalost nemamo dodirnih točaka. Smatramo da provode određene politike koje zapravo nisu u skladu s našim svjetonazorom i s našim uvjerenjima”, pojasnio je Milanović Litre.

SDP tu pronalazi i stranke centra.

“Jutros smo vidjeli primjer jedne od tih vrijednosti, a to je suprotstavljanje onim nesretnim klečavcima koji i danas žele žene u Hrvatskoj vratiti u srednji vijek. Oni koji su zajedno s nama tome spremni reći ne – to su naši poželjni partneri”, rekao je Grbin.

No, hoće li biti dobri i oni “nepoželjni” samo kako bi pobijedili HDZ?

“Zasad smo fokusirani na naš rad, na naše prijedloge, na naša rješenja, na naše kadrove koje bismo htjeli predložiti javnosti jer imamo i neka nova lica, mlada. To je sada naš fokus, a sve ostalo će doći nakon izbora”, dodao je Troskot.

Za koje su stranke već itekako spremne, iako se datum izbora još ne zna, piše RTL.