Most: HEP se nalazi pred bankrotom

Most: HEP se nalazi pred bankrotom

Zastupnici Mosta održali su konferenciju za medije o stanju u HEP-u. Upozorili su da je domaći energetski div pred bankrotom zbog neučinkovitog upravljanja, ali i Vladine uredbe koja je HEP dovela do gubitaka, piše HRT.

Mostovci su poručili da je Vlada dala državna jamstva, odnosno potporu, ali da se za to čeka odobrenje Europske komisije, koja u prijašnjim slučajevima – to nije dopustila. Vlada bez odobrenja Europske komisije ne može aktivirati jamstva, a isti takav poslovni model Europska komisija je odbila u slučaju Plomina C.

– HEP se zadužio. HEP je kupio plin, nabavio električnu energiju. HEP kao takav ima kriminalne financijske pokazatelje na temelju kojih se ne može više zaduživati na financijskom tržištu bez jamstava. Jamstva se po kategorizaciji unutar Europske komisije smatraju državnom potporom. Do bankrota je dovelo neučinkovito upravljanje sadašnjeg managementa te Vladina prošlogodišnja Uredba za otklanjanje poremećaja na domaćem tržištu energije, što je dovelo do gubitaka u HEP-u, upozorio je Zvonimir Troskot.

Odbije li EK zahtjev jamstva, HEP je u bankrotu i jedini način da se riješi taj problem jest privatizacija, poručio je Troskot.

Nije mogao odgovoriti na pitanje tko bi bio potencijalni kupac HEP-a, ali je kao zanimljivu slučajnost izdvojio da se najava Pavla Vujnovca od prije nekoliko dana da ide u inicijalnu javnu ponudu sa svojim kompanijama podudara s iznosom duga HEP-a, piše HRT.