KONFERENCIJA O BUDUĆNOSTI KOHEZIJSKE POLITIKE NAKON 2027.

KONFERENCIJA O BUDUĆNOSTI KOHEZIJSKE POLITIKE NAKON 2027.

Župan Brodsko-posavske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija dr.sc. Danijel Marušić, u utorak je aktivno sudjelovao na “Konferenciji o budućnosti Kohezijske politike nakon 2027.”, koja se održava  12. i 13. rujna u Zagrebu, u hotelu International, u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Konferenciju je otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. U svojem govoru, premijer je kazao kako je cilj kohezijske politike u Hrvatskoj “uklopiti nacionalne razvojne prioritete, da nam ubrzava transformaciju Hrvatske u svim mogućim segmentima funkcioniranja, da pridonese stvaranju novih radnih mjesta, da pridonese stvaranju većih ulaganja Hrvatske investiciju, da pridonese smanjenju stupnja nerazvijenosti unutar Hrvatske”.

Na konferenciji sudjeluju predstavnici lokalne, regionalne i nacionalne razine te predstavnici Europske komisije i drugih relevantnih europskih institucija.

Kohezijska politika zaslužna je za brži razvoj i rast BDP-a Hrvatske te se na konferenciji raspravlja koji će biti njezini prioriteti nakon što završi aktualno financijsko razdoblje.

Kohezijska politika glavna je investicijska politika Europske unije s više od 30 posto udjela u ukupnom proračunu.

U plenarnoj raspravi “Uloga regionalne i lokalne razine u Kohezijskoj politici nakon 2027. godine” sudjelovali su uz župana Brodsko-posavske županije i predsjednika Hrvatske zajednice županija i Željko Turk, predsjednik Udruge gradova, Božo Lasić, predsjednik Hrvatske zajednice općina, Josip Faričić, Sveučilište u Zadru, član Otočnog vijeća, član otočnog partnerstva Zadarske županije i član Radne skupine za nacionalni plan razvoja otoka (tbc) te Jakša Puljiz, viši znanstveni suradnik, Institut za razvoj i međunarodne odnose.

Zaključnu su se svi sudionici usuglasili u važnost segmenta kohezijske politike, to je u biti pridržavanje kršćanskog načela solidarnosti među državama članicama EU-a, da one koje su razvijenije pomognu onima koje su manje razvijene.