Pobuna mještana nije uspjela: Počela gradnja velikog migrantskog centra kod Karlovca, evo kad počinju stizati prvi migranti

Pobuna mještana nije uspjela: Počela gradnja velikog migrantskog centra kod Karlovca, evo kad počinju stizati prvi migranti

Pobuna mještana u Karlovačkoj županiji koji ne žele migrantski hotspot nije uspjela. Jutros su počeli radovi u napuštenoj vojarni kroz koju će prolaziti 500 ljudi na dan. Ekipa RTL-a Danas snimila je prve bagere i doznala kada stižu prvi migranti, piše RTL.

Bez da su stanovnici i načelnik općine Krnjak znali, počeli su radovi na gradnji migrantskog hotspota u Donjem Dolu u Karlovačkoj županiji. Mještani su prosvjedovali i pisali peticiju. Nadležni ih nisu čuli, a prvi migranti, kako doznajemo, stižu već idući mjesec.

“Čujte, što država naredi, tak će biti. Nitko nas ne sluša, nitko ne ferma ni tri posto”, kaže za RTL Josip Blažević iz Krnjaka.

Njegova sumještanka, Luca Vuk kaže da se boje.

„Mi tamo živimo prema Vojniću. Non stop prolaze cestom. Bojimo se za djecu. Tu je škola.“.

Načelnik općine Krnjak, Perica Matijević (SDSS), nije znao da će u Dugom Dolu, u kojem se nalazi napuštena stara vojarna, u koju će, prvi migranti stići već u listopadu.

„Nitko nas nije obavijestio. Ostalo je na onom sastanku koji je bio s ministrom Božinovićem da to još nije sigurno. Međutim, evo. I sam u svemu tome zabrinut.“.

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, u razgovoru za RTL umiruje mještane Krnjaka. Ovo je privremeno rješenje kaže.

„Hrvatska je dosad uspjela kontrolirati migrante. I nije nikad pristala postati hotspot za migrante. Mi u svom načinu upravljanja smo dosad to uspjeli i uspjet ćemo ubuduće.“, zaključuje.

Inače, rast broja ilegalnih migranata u odnosu na prošlu godinu je 160 posto. Da bi se stvorio bolji dojam sigurnosti u Karlovačkoj županiji, država je odlučila obnoviti vojarnu. Kroz nju bi svakoga dana prošlo do 500 migranata, piše RTL.